NEWS

Katolički sveštenik iz Rijeke priznao da je zlostavljao 13 dječaka

U najnovijem izdanju hrvatskog sedmičnika Nacional objavljeno je priznanje sveštenika i bivšeg rektora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci Milana Špehara da je izvršio bludne radnje nad 13 dječaka starih između šest i 13 godina.

Šta je sveštenik priznao?

“Niko za moja zlodjela nije ni krivac ni sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži ako ikako mogu za sve rane koje sam im zadao te okajavati činiti pokoru, i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da prije svega izliječi sve one rane koje sam im zadao a i crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan njenog povjerenja u mene i svešteničkog zvanja”, rekao je Špehar za Nacional u pismenom odgovoru.

Njihov izvor iz crkvenih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao i bogoslove, uvijek je imao dva do tri bogoslova koje je držao blizu sebi, pozivao ih je na putovanja i u svoj stan na Trsatu, posuđivao im je auto…

Špehar je Nacionalu rekao da je pritisnut teretom savjesti tražio od pape da ga razriješi svešteničkog zvanja i svede ga na laički status, što je presedan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj jer se ne pamti da je ikada jedan sveštenik vlastitim imenom javno priznao vlastite seksualne prestupe.

Šta je prethodno rekao riječki nadbiskup?

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, u ponedjeljak, dan prije nego što je objavljena priča u Nacionalu, sazvao je konferenciju za novinare i otkrio detalje o zlostavljanima od strane sveštenika. Nadbiskup je potpuno otvoreno pričao o mučnim slučajevima, u jednom trenutku se slomio i zaplakao, a već u samom uvodu izvinio se svim žrtvama nasilja od strane sveštenika i službenika Crkve i pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave.

Ovo je jučer o Špeharu rekao riječki nadbiskup Mate Uzinić:

“Sveštenik M.Šp. (1953.) optužen je 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu.

O svemu je obaviještena Kongregacija za nauk vjere. 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovo se otvara istraga.

Optuženi priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Tada se sveštenik M.Šp. osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima.

Takođe je tražio od Svetog Oca oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. decembra 2018. godine.

Kao nadbiskup koadjutor kada sam preuzeo službu poslao sam upit Apostolskoj nuncijaturi u svezi s ovim slučajem. Odgovoreno mi je da je M.Šp. zatražio i dobio oprost od svešteničkih obaveza i celibata te da je nakon toga slučaj arhiviran.

Takođe sam o ovome slučaju obavijestio Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci s napomenama da je kvalifikacija zlodjela koja je priznao optuženi M.Šp. tokom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji; da nisu postojale optužbe za period kasnije od 1994. pa do 2018., te da to u kanonskoj istrazi nije ispitivano, a da se zbog težine zločina ne može unaprijed isključiti mogućnost i kasnijeg počinjenja kažnjivih djela.

Otpuštanjem iz kleričkog staleža M.Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci, ali nemam informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij.”

Ko je Milan Špehar?

Milan Špehar rođen je 7. avgusta 1953. u Ogulinu. Studirao je u Rimu, Bonnu te Innsbrucku. Zaređen je za sveštenika 1980. godine. Doktorirao je 1986. godine u Rimu na Papinskom univerzitetu Gregorijani.

Po povratku u Hrvatsku iz Rima bio je župnik u Dragi (Rijeka), imao seminar na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci i predavao hrvatski jezik i književnost u salezijanskoj gimnaziji u Rijeci do 1989. godine. Najesen te godine postaje trapistički novak samostana Marija Zvijezda u Banjoj Luci, gdje je ostao do pred kraj novicijata. Od 1991. nalazi se u Rijeci.

Predavao je dogmatske i filozofske predmete na Teologiji u Rijeci te se bavio prevođenjem teološke literature, a posebno je proučavao hrišćansku meditaciju.

Od 1993. do 1996. bio je voditelj studentskih službi, a od 1. aprila 1995. zasnovao je radni odnos na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, odkada na Teologiji u Rijeci predaje kao viši asistent.

Objavio knjigu o tome kako biti dobar sveštenik

Kada je riječ o knjigama koje je objavio, tu se ističu naslovi poput Ne/korisni sluge.

“U svojoj najnovijoj knjizi dr. Milan Špehar na jedinstven način premišlja temu svešteničke duhovnosti, utemeljivši svoja promišljanja u dokumentima crkvenoga učiteljstva, mislima savremenih teologa i u vlastitom dugogodišnjem svešteničko-pastirskom služenju. Traži i progovara o prioritetima svešteničkoga života i djelovanja s obzirom na temeljno načelo “caritas pastoralis – pastirska ljubav” u koju uvire i iz koje izvire cjelokupna sveštenikova služba i život”, navodi se u opisu knjige.

Pisao je i radove o tome kako duhovnost i kršćanska meditacija mogu pomoći ljudima u depresiji.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala