MAGAZA

Ovih 7 namirnica su rješenje za pospanost i podizanje energije

Okrepljujući san koji traje 7-8 sati je od ključnog značaja za funkcionisanje tokom dana. Ali šta da radite ako se prethodne noći niste dovoljno naspavali? Određena hrana i pića mogu da pomognu da podignete energiju i riješite se pospanosti.

Nutricionisti preporučuju ovih sedam hranljivih namirnica koje će vam pomoći da lakše prebrodite dan pun obaveza, a da se sve vreme ne osjećate pospano i tromo…

1. Voda

Najbolji lijek za pospanost je upravo voda. Voda je neophodna za mozak, kožu, srce i cijelo tijelo. Nosite uvijek flašicu vode sa sobom i uzmite par gutljaja kada god osjetite da vam se spava.

2. Kafa i čaj

Umjerena doza kofeina se preporučuje posebno ako ste pospani. Nutricionisti ističu da ispijanje kafe i čaja, u umjerenim količinama, ima značajne benefite po zdravlje, od poboljšanja rada srca do borbe protiv moždanog udara.

3. Orasi i sjemenke

Odličan su izbor za održavanje energije tokom dana. Ove namirnice su pune zdravih masti, proteina i vlakana koji su vam potrebni da biste se osjećali energično.

4. Voće i povrće sa visokim sadržajem celuloze

Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke sadrže vlakna koja mogu da pomognu da održite stabilan nivo šećera u krvi tokom cijelog dana. A to je veoma važno kako biste izbjegli pad energije u toku dana.

5. Jaja

Ovo je energetska bomba koja pomaže da se “podignete” kada ste pospani. Bogata su proteinima i odličan su izvor vitamina B12, koji pomaže ćelijama da apsorbuju energiju.

6. Hrana bogata kalcijumom

Mliječni proizvodi, soja, sardine i lisnato zelje odličan su izbor kada vam je potrebno da podignete energiju. Takođe su bogati i proteinima koji rješavaju problem pospanosti, tromosti i pada koncentracije.

7. Hrana bogata željezom

Nedostatak željeza može dovesti do opšteg umora, pa čak i anemije. Da biste redovno dobijali energiju, u svoju ishranu obavezno unesite hranu bogatu željezom, poput špinata, kelja, crvenog mesa i školjki.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim