NEWS

Podignuta optužnica protiv Donalda Trumpa, šta slijedi?

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužen je u vezi sa navodima da je tokom predsjedničke kampanje 2016. godine novcem iz prve predsjedničke kampanje platio porno glumici Stormy Daniels za diskreciju o njihovoj navodnoj aferi.

O kakvoj optužnici je riječ?

Donald Trump bit će prvi bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji će se suočiti s krivičnim optužbama, nakon odluke velike porote u New Yorku da podigne optužnicu protiv njega. Istorijska objava kancelarije okružnog tužitelja Manhattana u četvrtak, 30. marta, naveče uslijedila je nakon više sedmica nagađanja o hapšenju bivšeg predsjednika koji se ponovno planirao kandidovati za izbore 2024. godine. Kancelarija njujorškog tužioca koji je vodio istragu Alvina Brega, saopštila je da je u četvrtak uveče kontaktirala pravnog zastupnika Donalda Trumpa, da bi dogovorili njegovu predaju. U saopštenju za javnost naveli su da optužnica ostaje zatvorena za javnost i da će se dalji koraci znati kada bude poznat datum pojavljivanja pred sudom.

Iako su konkretne optužbe još uvijek tajne i zapečaćene, vjeruje se da se odnose na isplatu od 130.000 dolara koju je Trumpov bivši advokat platio zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels tokom američke predsjedničke kampanje 2016. Donald Trump bi se trebao u utorak, 4. aprila, pojaviti pred njujorškim sudom, objavila je njegova advokatica Susan Necheles.

Kako je Trump reagovao na optužnicu?

Trump je rekao da je “potpuno nevin” i nagovijestio da neće odustati od predsjedničke utrke 2024. Optužio je tužitelja Alvina Bragga, demokrata, da pokušava umanjiti njegove šanse za ponovnu pobjedu protiv demokratskog predsjednika Joea Bidena. ” Ovo je politički progon i miješanje u izbore kakvo se još nije dogodilo. Od vremena kada sam sišao pokretnim stepenicama u Trump Toweru, pa čak i prije nego što sam položio zakletvu kao vaš predsjednik, radikalni lijevi demokrati – neprijatelji vrijednih muškaraca i žena ove zemlje – pokrenuli su lov na vještice kako bi uništili pokret Make America Great Again”, rekao je u izjavi. Na svojoj društvenoj mreži Truth Social milijarder je napao protivnike koje nije imenovao, rekavši da “oni znaju da je uz njega američki narod i da ne može dobiti pošteno suđenje u New Yorku”, većinski demokratskom gradu.

Šta slijedi u slučaju predaje, a šta u slučaju izručenja?

Za bilo kojeg optuženika u New Yorku odgovaranje na krivičnu prijavu znači uzimanje otisaka prstiju i fotografisanje, postavljanje osnovnih pitanja kao što su ime i datum rođenja. Sve u svemu, optuženici su obično zadržani najmanje nekoliko sati tokom predstavljanja optužnice. CBS je objavio da će Tajna služba biti zadužena za dogovore. Sudija zatim odlučuje treba li ih pustiti uz kauciju ili ih odvesti u pritvor.

Ako se Trump zaista preda, očekuje se pažljivo koreografiran i relativno brz proces i puštanje. Nije vjerovatno da će bivšeg predsjednika paradirati u lisicama preko pločnika ili kroz prepunu zgradu suda. Dodatno osiguranje već je danima postavljeno oko suda na Manhattanu gdje bi se Trump trebao prvi put pojaviti. Ne postoji priručnik za pritvaranje bivšeg predsjednika pod zaštitom američke tajne službe. Agenti su zaduženi za zaštitu bivših predsjednika, osim ako (i dok) oni sami ne kažu da im ta zaštita ne treba. Trump je zadržao svoje osiguranje, tako da bi agenti morali biti uz njega u svakom trenutku.

Ako se Trump odbije predati njujorškim vlastima, prisiliće ih da traže njegovo izručenje iz njegove rezidencije na Floridi. Guverner Floride Ron DeSantis, potencijalni Trumpov suparnik za republikansku predsjedničku nominaciju 2024, rekao je da njegova država “neće pomoći u zahtjevu za izručenje”. Pravni stručnjaci kažu da bi svaki pokušaj borbe protiv izručenja u najboljem slučaju rezultirao odgađanjem i da bi se Trump na kraju morao pojaviti u New Yorku kako bi se suočio s optužbama.

Šta sa kandidaturom za predsjednika 2024. godinu?

Trump može – i bez sumnje hoće – nastaviti svoju kampanju za Bijelu kuću 2024. uprkos suočavanju s krivičnim optužbama. Ništa u Ustavu SAD-a ne sprečava nekoga da se kandiduje za predsjednika dok je suočen s optužbama, a čak mu ni osuda ne bi zabranila obavljanje najviše dužnosti u državi. 14. amandman zabranjuje bilo kome ko je “učestvovao u ustanku ili pobuni” da obavlja izbornu dužnost. Zastupnički dom opozvao je Trumpa zbog “podsticanja na pobunu” za napad njegovih pristalica na američki Capitol 6. januara 2021, ali ga je Senat oslobodio. Posebni tužitelj istražuje Trumpovu ulogu u napadu na Kongres 6. januara i bivši bi se predsjednik još mogao suočiti s optužbama na tom polju.

Kako su američki mediji reagovali na Trumpovu optužnicu

Glavne američke novine dale su različite reakcije na istorijsku optužnicu protiv bivšeg predsjednika. New York Times, koji je poznat po svojom liberalnom uredničkom stavu, uveliko je pozdravio optužbe protiv Trumpa, za kojeg je rekao da je proveo godine “ignorišući demokratske i pravne norme i presedane” i “ponašajući se kao da se pravila ne odnose na njega”. U uvodniku pod naslovom „Čak i Donalda Trumpa treba smatrati odgovornim“, novine su navele da su tužitelji bili u pravu što su istraživali Trumpa uprkos zabrinutosti o mogućim posljedicama za američku duboko podijeljenu politiku i posljedice po predsjedništvo SAD-a, te su odbacile tvrdnje bivšeg predsjednika da je okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg, demokrat, bio politički motivisan, prenosi AlJazeera.

Washington Post je oprezno reagovao na Trumpovu optužnicu, izražavajući sumnju u snagu slučaja protiv bivšeg predsjednika. U uvodniku pod naslovom Optužnica protiv Trumpa loš je test za krivično gonjenje bivšeg predsjednika, novine su iznijele mišljenje da je slučaj koji uključuje Stormy Daniels “možda najmanje uvjerljiv” od potencijalnih zločina za koje se Trump istražuje. Novine navode kako se čini da tužitelji vode “nov” i “klimav” slučaj koji bi mogao ugroziti druge ozbiljnije optužbe protiv Trumpa, koji je takođe pod istragom zbog svoje uloge u neredima 6. januara na američkom Capitolu. Neuspješno krivično gonjenje takođe bi bivšem predsjedniku dalo municiju za njegove optužbe za lov na vještice, pišu novine.

Wall Street Journal, koji je poznat po svom konzervativnom uredništvu, opisao je Trumpovu optužnicu kao “tužan dan za zemlju, s političkim posljedicama koje su nepredvidive i vjerovatno destruktivne”. Priznajući da bi mogli postojati uvjerljivi dokazi protiv Trumpa koji se tek trebaju vidjeti, novine su navele da analize pravnih stručnjaka ne ulijevaju povjerenje i da bi bilo kakvo krivično gonjenje bivšeg predsjednika trebalo uključivati ozbiljan zločin s dokazima “dovoljno čvrstim da bi ga razuman glasač smatrao uvjerljivim”. List u vlasništvu Ruperta Murdocha naveo je da je optužnica postavila opasan presedan za američku politiku. “Gospodin Bragg ruši političku normu koja je na snazi 230 godina”, navelo je uredništvo.

LA Times nazvao je optužnicu protiv Trumpa “značajnim i otrežnjujućim razvojem događaja”, ali je fokus usmjerio na potrebu da se osigura da se bivši predsjednik ne vrati na dužnost 2024, bez obzira na njegovu krivicu ili nevinost. Novine su navele da, iako bi Trumpu trebao biti omogućen pravedan postupak na koji svaki optuženik ima pravo, on se sam diskvalifikovao s dužnosti bez obzira na pravni ishod.

Koje su reakcije američkih političara na optužnicu?

Reakcije na optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa bile su predvidive ako se uzmu u obzir oštre podjele u američkoj politici i društvu. Njegove kolege republikanci tvrde da je istraga bila politički motivisana, dok demokrate poručuju da niko ne smije da bude iznad zakona. Nikki Haley, bivša ambasadorka pri UN za vrijeme Trumpa, koja je najavila svoju kandidaturu za 2024, rekla je da optužnica “govori više o osveti, nego o pravdi”. Mike Pompeo, državni sekretar za vrijeme Trumpove administracije i još jedan mogući kandidat za predsjednika, optužio je tužioca da se „igra politike“. Republikanski senator iz Južne Karoline Tim Scott, još jedan mogući kandidat, u saopštenju je naveo da “pro-kriminalni njujorški tužilac nije uspio da uhapsi kriminalce, već koristi zakon za političke obračune”. “Ovo je parodija i ne bi trebalo da se dešava u najboljoj zemlji na svijetu”.

Sa druge strane, demokrate poručuju da niko ne treba da izbjegne krivično gonjenje ako je prekršio zakon, ali da isto tako ima pravo da pred sudom odgovori na optužbe, prenosi VOA. Nancy Pelosi, bivša predsjednica Predstavničkog doma, napisala je na Twitteru da je “velika porota odlučivala na osnovu činjenica i zakona”. “Niko nije iznad zakona i svako ima pravo na suđenje da dokaže nevinost. Nadamo se da će bivši predsjednik mirno poštovati sistem koji mu daje to pravo“, dodala je ona. Lider većine u demokratskom Senatu Chuck Schumer naveo je u saopštenju da Trump “potpada pod iste zakone kao i svaki Amerikanac”. “Pravni sistem i porota, a ne politika, će odrediti njegovu sudbinu, u skladu sa činjenicama i zakonom. Ne bi trebalo da bude nikakvog spoljnog političkog uticaja, zastrašivanja i miješanja. Ohrabrujem i pristalice i protivnike gospodina Trumpa da puste da se proces odvija mirno i u skladu sa zakonom”.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala