NEWS

U EU će kažnjavati velike razlike u platama među polovima

Evropski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici direktivu koja daje radnicima pravo na informacije o platama po polu, dok će firme morati poduzeti mjere ako je razlika u plati na temelju pola veća od pet odsto.

Izvjestiteljica Samira Rafaela rekla je da je cilj direktive donošenje obavezujuće mjere za rješavanje razlike u plati na temelju pola kao i zaštita svih građana od diskriminacije.

“Nebinarne osobe imaju jednaka prava na informacije kao i muškarci i žene”, dodala je nizozemska europarlamentarka iz kluba Obnovimo Evropu.

Usvajanje direktive podržalo je 427 europarlamentaraca, 79 ih je bilo protiv, a 76 suzdržano.

Šta je sa tajnošću plata?

Tajnost plata biće zabranjena pa tako i odredbe u ugovoru po kojima se zabranjuje radnicima otkrivanje svoje plate ili traženje informacija o svojoj i drugim kategorijama plata.

“Platne strukture za usporedbu plata moraće se temeljiti na rodno neutralnim mjerilima i uključivati rodno neutralne sisteme ocjenjivanja i klasifikacije radnih mjesta. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi radnih mjesta moraće biti rodno neutralni, a proces zapošljavanja vođen na nediskriminirajući način”, stoji u saopštenju kancelarije Evropskog parlamenta.

Šta ako se utvrdi razlika u platama među polovima?

Ako se ustanovi da je razlika u platama među polovima veća od pet posto, poslodavci će morati u saradnji s predstavnicima radnika provesti procjenu plata, a države članice EU moraju odrediti sankcije, uključujući financijske kazne, za kršenje tog pravila.

Radnici pogođeni kršenjem spomenutog pravila imaće pravo na odštetu.

Prije stupanja direktive na snagu, mora je službeno odobriti Savjet.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala