NEWS

Oslobođeni hrvatski državljani osumnjičeni za trgovinu ljudima

Osmero hrvatskih državljanina, koji su bili osumnjičeni za trgovinu djece i krivotvorenje dokumenata i nalazili su se na suđenju u Zambiji, oslobođeni su optužbe. Četiri para zajedno sa usvojenom djecom mogu se vratiti u Hrvatsku, potvrdio je njihov advokat Kevin Silwimba.

Zašto su bili uhapšeni?

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz Demokratske Republike Konga u dobi od jedne do tri godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u Zagrebu izdalo je hrvatske dokumente za djecu, ali su četiri para iz Hrvatske uhapšena 7. decembra na aerodromu Ndoli, kada su s djecom namjeravala napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom. Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam sedmica, do 23. januara, kad su pušteni da se brane sa slobode.

Sudija je na ročištu 6. februara odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, ali već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor, zbog širenja optužnice za ista krivična djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovo su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Kakve reakcije stižu iz Hrvatske?

Advokat hrvatskih državljana Silwimba je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata “veliko postignuće” i da je pravosuđe u Zambiji “pokazalo da funkcioniše”.

Nakon oslobađanja, stigle su i prve reakcije iz Hrvatske. „Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić.

“Jedva čekamo da se vrate, bilo je krajnje vrijeme. Teško sam se držala cijelo ovo vrijeme, oboljela sam. Cijela obitelj ih podržava i jedva čekamo da se vrate kući. Međusobno smo se svi ovih sedam mjeseci održavali i govorili si: ‘Još samo malo’. Teško mi je zbog svega i još uvijek me strah što će biti s djecom i da ih opet ne vrate nazad iz zračne luke. Tamo su podcijenjeni naši zakoni i dokumenti, djeca imaju hrvatsko državljanstvo i trebaju doći u Hrvatsku”, rekla je hrvatskom portalu Index.hr Mirjana Magić, majka Damira Magića, koji se sa suprugom nalazi u Zambiji.

Kakve je veze sa suđenjem imao Pernar?

Iako nije imao baš nikakve veze sa slučajem i posvajanjem djece iz DR Konga, u cijeli se slučaj uključio i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik i bivši član Živog zida. Na suđenju je Pernar svjedočio protiv optuženih Hrvata u Zambiji. Njegov iskaz bio je usmjeren na tvrdnju da je jedan uhapšeni Hrvat, koji tvrdi da je muškarac, nekad bio žena i lezbijka, a u Zambiji je homoseksualnost zabranjena. Odbrana je Pernara ispitivala o njegovim motivima i povezanosti sa slučajem, zbog čega je u nekoliko navrata navodno izgubio živce, pa su advokati odbrane zatražili od suda da ga se odvede u zatvor zbog uvredljivih riječi i nepoštivanja suda. Nakon izricanja oslobađajuće presude, Pernar se oglasio o slučaju: „Što se tiče mene, ja sam dao sve od sebe da ih osude, međutim, nisam u tome uspio.“

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala