NEWS

Obavještenja o Klima bonusu počela stizati na adrese građana

Prva pisma s obaviješću o Klima bonusu 2023 već su stigla u poštanske sandučiće građana širom zemlje. Ministarstvo je počelo s slanjem pisama koja detaljno objašnjavaju cijeli postupak.

Iznos Klima bonusa za 2023. temelji se na novom “početnom iznosu” od 110 evra, koji će biti povećan s dodatnim “regionalnim nadoknadama” u iznosima od 0, 40, 75 ili 110 eura. Iz Ministarstva ističu da će se regionalne nadoknade primjenjivati “u područjima s nedovoljno razvijenom infrastrukturom i mrežom javnog prevoza”.

Najbolja vijest je da će svi građani koji su tokom kalendarske godine boravili najmanje šest mjeseci u Austriji imati pravo na Klima bonus. Nezavisno o državljanstvu i dobi, svako od njih može očekivati iznos između 110 i 220 evra na svom računu.

Ali, otkrivena je jedna zanimljiva pojedinost koja je dosad prošla neprimijećeno. U pismu se navodi da će neki pojedinci, bez obzira na mjesto stanovanja, dobiti pun iznos od 220 evra, dok će drugi dobiti samo polovinu minimalnog iznosa, odnosno 55 eura. Djeca mlađa od 18 godina dobiće pola iznosa, dok će svi oni s invaliditetom koji ne mogu koristiti javni prijevoz dobiti pun iznos od 220 evra.

Važno je naglasiti da će isplata biti provedena u septembru 2023. godine, ali samo ako ispunite određene uslove i poduzmete potrebne korake na vrijeme. Kako bi vam novac bio uplaćen na račun, obavezno označite 10. jula 2023. kao ključni datum. Ministarstvo želi povećati broj korisnih računskih podataka tokom ovogodišnje isplate, stoga je važno da se svi koji ispunjavaju uslove prijave putem FinanzOnline sistema ili, ako su već registrovani, ažuriraju svoje podatke.

Isplata Klima bonusa biće obavljena na siguran i efikasan način. Baš kao i prethodnih godina, novac će biti uplaćen putem bankovnog transfera, a koristiće se i usluge poštanskog sistema putem RSa-pisma. Ministarstvo posebno naglašava da se očekuje veći broj bankovnih transfera kako bi se izbjegle potencijalne poteškoće. Svi koji nemaju potpune podatke biće obaviješteni putem posebnih bonova koje će im dostaviti pošta.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala