NEWS

Novim zakonom Njemačka olakšava useljavanje

Njemačka želi olakšati useljavanje radnika i po ugledu na Kanadu uvodi sistem bodovanja prilikom izbora useljenika te udvostručuje broj radnih dozvola za stanovnike zapadnog Balkana.

Kakav je novi zakon?

Novi zakon, kojeg je koalicijska vlada odobrila, predviđa uvođenje takozvane “Chancenkarte”, kojom bi kandidat za useljavanje sakupljao bodove uz kriterije poput stručnog obrazovanja, poznavanja jezika, starosti, radnog iskustva te poveznice s Njemačkom.

“Želimo olakšati useljavanje radne snage u Njemačku i pojednostaviti pristup tržištu rada”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), prilikom predstavljanja promjena zakona o useljavanju.

Kako proizlazi iz nacrta zakona, za useljavanje u Njemačku bi bilo potrebno sakupiti najmanje šest bodova pri čemu, na primjer, dobro poznavanje njemačkog jezika donosi tri boda, starosna dob ispod 35 godina dva, a za stručnost se može dobiti najviše četiri boda.

Ubuduće bi potencijalni useljenici koji dolaze iz zemalja van Evropske unije mogli koristiti mogućnost probnog rada i boravka u Njemačkoj, a isto tako bi mogli učestvovati u programima doškolovanja.

“Nakon dugogodišnjeg čekanja Njemačka napokon dobija moderni useljenički zakon sa sistemom bodovanja po ugledu na kanadski model”, rekla je zastupnica vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Ann-Veruscka Jurisch.

Šta se mijenja za Balkance?

Istovremeno se mijenja takozvano Pravilo za zapadni Balkan koje je uvedeno početkom 2016. i koje omogućava useljavanje radnika iz šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija) u svrhu rada.

Godišnja kvota od 25.000 radnika za građane ovih zemalja bi trebala biti udvostručena. Pritom se od useljenika sa zapadnog Balkana kao uslov za useljavanje ne uzima kvalifikacija nego prethodno sklopljeni ugovor o radu. Prijedlog zakona koji je vlada odobrila još treba biti upućen u parlament, gdje se očekuje njegov siguran prolaz uz podršku vladine većine.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala