NEWS

Ko je Humza Yousaf, prvi musliman premijer Škotske

Humza Yousaf, novi predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera Škotske čime je postao prvi musliman na funkciji šefa škotske vlade.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Jusaf je u ponedjeljak, 27. marta, pobijedio u utrci za novog lidera stranke, a u utorak je u škotskom parlamentu održano glasanje. Yousaf je osvojio većinu u parlamentu sa 71 glasom, te tako postao novi škotski premijer.

Ko je Humza Yousaf

Hamza Yousaf (37), koji je rođen je u Glazgovu, osvojio je 52 posto glasova članova stranke, prestigavši ​​svoje rivalke Kate Forbes i Ash Regan, te postao novi lider stranke. Dan poslije, u parlamentu je izglasan za novog premijera i tako je postao prvi musliman i najmlađi premijer Škotske. On je takođe tek drugi musliman koji će voditi neku političku stranku u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon čelnika škotske Laburističke stranke Anasa Sarwara. Yousaf je kao član SNP-a prvi puta izabran u škotski parlament 2011., kao 26-godišnjak. Bio je tada najmlađi zastupnik u istoriji škotskog parlamenta. Obnašao je zahtjevne pozicije, od ministra pravosuđa do ministra zdravstva, i nije bio pošteđen oštrih kritika.

Yousafovi otac i djed emigrirali su iz Pakistana u Škotsku 60-ih godina prošlog vijeka, dok je njegova majka rođena u Keniji kako dijete južnoazijske porodice. Njegove pristalice kažu da je on uglađeni komunikator koji je u najboljoj poziciji da ujedini stranku i održi sporazum o podjeli vlasti sa škotskim Zelenima, piše BBC.

Kakvi su njegovi stavovi?

Dok su njegovi protivnici tokom kampanje bili protiv istopolnih brakova i prava na abortus, Humza je izjavio da će braniti prava LGBT osoba. Humza Yousaf preuzima vlast u času kada se čini da je borba za nezavisnost za mrtvoj tački, oživljujući podjele unutar SNP-a te podstičući apetite konzervativaca na vlasti u Londonu i laburističke opozicije. U izjavi nakon objavljivanja rezultata, rekao da je “odlučan” da kao tim sa svojom strankom donese nezavisnost Škotskoj. Ističući da škotskom narodu potrebna nezavisnost više nego ikada, Yousaf je rekao: “Mi ćemo biti generacija koja će je obezbijediti”.

Čelnik SNP-a iz Westminstera Stephen Flynn rekao je kako vjeruje da je Humza Yousaf u najboljoj poziciji da se uhvati u koštac s privrednim izazovima zemlje i pohvalio je njegov plan za ubrzano širenje njege o djeci na jednogodišnjake i dvogodišnjake kao “stvarnu promjenu za radničke porodice i širu ekonomiju” .

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala