NEWS

Kakva je stvarna pojedinačna potrošnja u Austriji

Stvarna pojedinačna potrošnja, izražena u standardima kupovne moći, lani se u zemljama EU kretala između 67 i 138 posto evropskog prosjeka. Devet država članica bilo je iznad prosjeka, a najviše su Austrija, Luksemburg i Njemačka. Slovenija je dosegla 90 posto evropskog prosjeka, što je tri postotna boda više nego godinu prije.

U Luksemburgu je stvarna individualna potrošnja po stanovniku, izražena u standardima kupovne moći, koja je pokazatelj materijalnog blagostanja kućanstava, lani bila 38 posto iznad prosjeka EU, u Njemačkoj 19 posto, a u Austriji 18 posto iznad prosjeka EU. Evropski prosjek, objavio je evropski statistički ured Eurostat.

Potrošnja je bila ispod prosjeka u 18 zemalja članica. Najniže su bile Bugarska (33 posto ispod prosjeka), Mađarska (28 posto) i Slovačka (27 posto ispod prosjeka).

Takođe postoje razlike u bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku koji je pokazatelj privredne aktivnosti. Prošle je godine BDP po stanovniku, izražen standardnom kupovnom moći, bio iznad prosjeka EU u 11 članica. Najviše iznad prosjeka bio je u Luksemburgu (161 posto iznad prosjeka) te u Irskoj (133 posto) i Danskoj (37 posto iznad prosjeka).

Među zemljama u kojima je bio niži od evropskog prosjeka najgore su prošle Bugarska (41 posto ispod prosjeka) te Slovačka i Grčka (obje 32 posto ispod prosjeka).

Slovenija je dosegla 92 posto evropskog prosjeka, što je dva postotna boda više nego godinu prije.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala