NEWS

Marburg virus se širi: Epidemija zabilježena u još jednoj zemlji

Nakon što je u februaru ove godine Ekvatorijalna Gvineja potvrdila izbijanje virusa Marburg, epidemija ovog virusa proširila se na drugoj strani afričkog kontinenta. U Tanzaniji je virus do sada ubio petoro ljudi, uključujući zdravstvenog radnika, dok se troje pacijenata liječi u bolnici.

Kakvo je trenutno stanje u Tanzaniji?

Slučajevi zaraze Marburg virusom zabilježeni su na sjeveru Tanzanije u gradu Bukoba, u provinciji Kagera, u kojoj živi 120.000 ljudi. Više od stotinu stanovnika za koje se strahuje da su bili izloženi virusu sada se nadziru. Slučajevi su dijagnosticirani nakon testiranja obavljenog u glavnom državnom laboratoriju u glavnom gradu Dar Es Salaamu. Tim za krizne intervencije, uključujući radnike Svjetske zdravstvene organizacije, sada je u žarištu epidemije kako bi je suzbio. Nije jasno kako su se pacijenti zarazili, ali Marburg virus se može prenijeti kontaktom s krvlju ili tekućinom pacijenta. “Sarađujemo s vladom na brzom povećanju mjera kontrole kako bismo zaustavili širenje virusa i okončali epidemiju što je prije moguće. Naučene lekcije i napredak postignut tokom drugih nedavnih epidemija trebali bi pomoći zemlji dok se suočava s ovim najnovijim izazovom”, rekao je Matshidiso Moeti, regionalni direktor WHO-a za Afriku.

O kakvom virusu je riječ?

Marburg virusna bolest je “vrlo virulentna bolest, koja uzrokuje hemoragičnu groznicu”, sa stopom smrtnosti do 88 posto, objavio je WHO. Marburg virus je iz iste porodice kao i Ebola, i u pitanju je bolest slična eboli koja uzrokuje temperaturu, povraćanje i veliko krvarenje iz očnih jabučica, nosa i desni. Infekcija u početku nastaje kao rezultat duže izloženosti rudnicima ili pećinama u kojima žive kolonije šišmiša Rousettus. Nakon što je pojedinac zaražen, bolest se može širiti prenosom sa čovjeka na čovjeka, a to se može dogoditi direktnim kontaktom s krvlju, organima ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih ljudi te preko površina i materijala koji su već kontaminirani tim tekućinama. Prvi put je ovaj virus identifikovan 1967. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, nakon istraživanja na uvezenim afričkim zelenim majmunima.

Koji su simptomi zaraze Marburg virusom?

Uobičajeni simptomi Marburg virusa uključuju hemoragijsku groznicu, iscrpljenost, iskašljavanje krvi tokom povraćanja i tragove krvi u proljevu. Bolest često počinje naglo, kaže WHO, s visokom temperaturom, teškom glavoboljom i malaksalošću. Na početku oboljeli često osjećaju bolove u mišićima i grčeve, a može doći i do žutice, mučnine i bolova u abdomenu. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da se oko pet dana od početka simptoma može pojaviti i osip na prsima, leđima i stomaku oboljelih. Pacijenti počinju izgledati blijedo i ispijeno, kao duhovi s upalim očima i bezizražajnim licima, kaže WHO, a pojavljuje se i ekstremna letargija. U fatalnim slučajevima smrt nastupa između osam i devet dana od početka simptoma, najčešće nakon gubitka krvi i padanja u šok. Virus je iznimno zarazan, a tijela mogu ostati zarazna i nakon smrti.

Kako izgleda liječenje?

Ne postoje odobrene vakcine ili antivirusne terapije za liječenje ovog virusa, kaže WHO, a medicinska njega svodi se na tretiranje konkretnih simptoma i rehidraciju, što može poboljšati izglede za preživljavanje. Zarazu Marburgom ponekad je teško tačno dijagnostikovati, budući da ima slične simptome kao i neke druge zarazne bolesti, uključujući malariju, tifusnu groznicu, meningitis i ebolu.

Je li riječ o novoj pandemijskoj prijetnji?

Virus Marburg najavljivan je kao sljedeća velika pandemijska prijetnja, a WHO ga je okarakterisao kao ‘potencijalno opasnog da postane epidemija’.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala