MAGAZA

Zašto su ljekari protiv pomjeranja kazaljki?

Proteklog vikenda prešli smo sa zimskog na ljetno računanje vremena. U posljednih nekoliko godina sve veći broj ljekara se protivi pomjeranju kazaljki. Znate li zbog čega?

Ljekari smatraju da remećenjem ciklusa spavanje nastaje “socijalni jet lag”. Ovaj pojam označava poremećaj cirkadijalnog ritma. On se javlja kao posljedica desinhronizacije unutrašnjeg i vanjskog ritma budnosti i spavanja. Bolesnici obično imaju nesanicu, pretjerano su pospani danju ili oboje, što se u pravilu rješava nakon što se “unutrašnji sat” prilagodi, tj. “resetira”.

Istraživanja su pokazala da “socijalni jet lag” uzrokuje dijabetes, povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja, u koje spada depresija te negativno utječe na probavni i endokrini sistem. Može čak i smanjiti očekivani životni vijek.

Zbog navedenih posljedica Američka akademija za medicinu spavanja (American Academy of Sleep Medicine) je pozvala vlast da ukine prelazak na ljetno računanje vremena.

“Dokazi podržavaju usvajanje standardnog računjanja vremena tokom cijele godine, koje je usklađeno sa cirkadijalnim ritmom ljudi i koje pruža zdravstvene prednosti”, navedeno je. Senat je u martu 2022. godine usvojio ovaj prijedlog. Međutim, Predstavnički dom ga je oborio.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim