NEWS

Najstroži zakon protiv pušenja: U Meksiku zabranjeno pušenje na svim javnim mjestima

Vlasti Meksika usvojile su jedan od najstrožih zakona protiv duvana, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje na javnim mjestima.

Gdje je sve zabranjeno pušenje?

Ovo je jedan od najstrožih zakona protiv pušenja na svijetu. Postojeći meksički zakon iz 2008. – kojim je predviđeno uspostavljanje zona zabranjenog pušenja u restoranima, barovima i radnim mjestima, sada je proširen, prenosi BBC. Novim zakonom, zabrana se proširuje na sva javna mjesto. To uključuje parkove, plaže, hotele, kancelarije i restorane.

Šta je sve ovim Zakonom obuhvaćeno?

Zakon, koji je prvi put odobren 2021. godine, uključuje i potpunu zabranu reklamiranja duvanskih proizvoda. Takođe, uvodi se zabrana reklamiranja duvanskih proizvoda, kao i bilo kakav vid promocije i sponzorstva, što znači da cigarete ne smiju da budu istaknute čak ni unutar prodavnica. Oštre restrikcije odnose se i na takozvane e-cigarete, posebno u zatvorenim prostorijama.

Kakvo je stanje u drugim državama u svijetu?

Nekoliko drugih latinoameričkih država uvelo je zakon kojim se uspostavljaju zone u kojima je zabranjeno pušenje.

U nastojanju da iskorijeni pušenje, Novi Zeland, koji već ima jedan od najmanjih procenata pušača u svijetu, uveo je strogi zakon kojim se zabranjuje prodaja cigareta svima rođenima nakon 1. januara 2009. godine tokom cijelog njihovog života. To znači da će cigarete na Novom Zelandu biti trajno nedostupne svima koji su trenutno mlađi od 14 godina. Novi Zeland već zabranjuje prodaju duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina, a od ove godine postepeno uvodi skoro potpunu zabranu pušenja. Onima koji su rođeni prije 2009. godine i dalje će biti dozvoljeno da kupuju cigarete. Međutim, zakonom se podiže starosna dob za pušenje svake godine i osmišljen je tako da skoro odmah smanji broj ljudi koji koriste duhanske proizvode, te da do 2025. godine zemlja bude “bez pušenja”.

Vrlo strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima stupio je na snagu u Austriji 2019. godine. Ovaj austrijski zakon, koji pokriva i nargile i elektronske cigarete, predviđa kazne do 1.000 eura za pušače, a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora. U Švedskoj se već više od deset godina ne smije pušiti u restoranima i kafićima, ali od 2019. ni na igralištima ili željezničkim, autobusnim ili tramvajskim stanicama, kao ni ispred ugostiteljskih lokala. Kao i u Austriji, zabrana se odnosi i na e-cigarete. Pušenje u automobilima zabranile su, među ostalim, Velika Britanija, Italija, Grčka, Francuska, Južna Afrika i Australija. U Austriji i Finskoj to je zabranjeno kad je u automobilu dijete. Butan je bio prva zemlja na svijetu koja je, 2004. godine, sasvim zabranila prodaju duvana.

Kakav je stav javnosti po ovom pitanju?

Panamerička zdravstvena organizacija pozdravila je ovaj korak i pohvalila meksičku Vladu zbog sprovođenja zabrane, piše BBC. Organizacija kaže da je upotreba duvana jedini uzrok smrti u svijetu koji se može spriječiti, a odgovoran je za skoro milion smrtnih slučajeva u Americi svake godine, bilo kroz direktnu konzumaciju ili izlaganje pasivnom pušenju.

Međutim, neki pušači su zaprepašteni drakonskom prirodom novog zakona. U suštini, to znači da će mnogima biti dozvoljeno da puše samo u svojim domovima ili drugim privatnim prostorijama. Neki postavljaju pitanja o praktičnosti sprovođenja zakona. Pošto je korupcija među policijom toliko rasprostranjena u Meksiku, mnogi se plaše da će neki policajci to iskoristiti kao izgovor za primanje mita, umjesto da kažnjavaju u skladu sa zakonom.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala