NEWS

Kako je poslije 30 godina pao najtraženiji italijanski mafijaš?

Italijanska policija uhapsila je Mattea Messinu Denara, najtraženijeg mafijaškog bosa u zemlji, koji je bio u bijegu 30 godina. Denaro se smatra šefom sicilijanske mafije Cosa Nostra.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubistvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Kako je uhapšen poslije tri decenije?

Denaro je uhapšen u privatnoj klinici u Palermu za liječenje raka, gdje je bio na terapiji, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto.

Godinama su stotine policajaca i karabinjera učestvovale u potrazi za njim.

Od 2000-ih godina italijanska policija provodila je brojna hapšenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba u strategiji kojom ga je nastojala izolovati, no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina jer toliko je njegova mreža podrške bila velika.

Ko je Matteo Messina Denaro?

Denaro se smatra jednim od novih vođa Cosa Nostre, a vjeruje se da je tu ulogu preuzeo 2007. Časopis L’Espresso je čak 2001. godine objavio njegovu sliku na naslovnoj strani uz naslov: “Evo novog šefa mafije.”

Rođen je u poznatoj mafijaškoj porodici Denaro, a njegov otac Francesco Messina Denaro, poznat kao Don Ciccio, bio je šef mafijaške regije Trapani.

Svoje prvo od mnogih ubistava navodno je počinio s 18 godina. Procjenjuje se da je ubio najmanje 50 ljudi.

Nakon prirodne smrti svog oca u novembru 1998. Matteo je postao capo mandamento, odnosno vođa područja, uključujući Castelvetrano i susjedne gradove. Nakon hapšenja Vincenza Virge 2001. godine, koji je vladao u gradu Trapani, Messina Denaro preuzeo je vodstvo mafije i u toj pokrajini.

Govorilo se da zapovijeda otprilike 900 ljudi i da je očito reorganizovao 20 mafijaških porodica u Trapaniju u jednu organizaciju odvojenu od ostatka Cosa Nostre. Mafija Trapani smatra se glavnom u Cosa Nostri i najmoćnijom uz porodice u Palermu.

Niz zločina za koje se vjeruje da snosi odgovornost je nepregledan, a jedan od njih je i otmica i ubistvo dječaka od 12 godina kako bi natjerao njegovog oca da odustane od svjedočenja protiv mafije.

Kako je zarađivao?

Messina Denaro zarađivao je opsežnim iznuđivanjem, prisiljavajući firme da plate pizzo (novac za zaštitu), te malverzacijama ugovora o javnoj izgradnji. Bio je aktivan i u međunarodnoj trgovini drogom, navodno s klanom Cuntrera-Caruana.

Prema Direzione disrettuale antimafia (DDA) iz Palerma, održavao je i kontakte s rođacima u zapadnom New Yorku. Takođe je poslovao s mafijom u Venezueli te kolumbijskim kartelima za trgovinu drogom, kao i s italijanskim kartelom ‘Ndrangheta. Njegove mreže ilegalnih poslova protežu se i do Belgije i Njemačke.

Šta kažu italijanske vlasti?

Italijanska premijerka Giorgia Meloni je hapšenje opisala kao “veliku pobjedu države koja pokazuje da se nikada ne predaje u suočavanju s mafijom”.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini takođe se oglasio povodom hapšenja.

“Nakon 30 godina bijega, “superbos” Matteo Messina Denaro je uhapšen. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikada odustali i koji su potvrdili pravilo da će prije ili kasnije veliki kriminalci u bijegu biti uhapšeni”, napisao je on na aplikaciji WhatsApp.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala