NEWS

Koliko vas isti stan košta u Austriji, a koliko u Njemačkoj?

Život u većim njemačkim gradovima postaje sve skuplji za razliku od Austrije.

Tamošnji mediji navode primjer Beča i Graca, gdje stanarine koštaju upola manje nego u njemačkim metropolama.

Šta Austrijanci rade drugačije u odnosu na Nijemce?

Stanovnici Minhena, u prosjeku, izdvajaju 945 evra mjesečno za kiriju, za stan od 50 kvadrata. Ali, 400 kilometara istočno od tog njemačkog grada, u Beču daju “samo” 433 evra za stan iste veličine, odnosno plaćaju ga upola manje, piše Fenix-magazin.

Sa cijenom od oko 18,90 evra po metru kvadratnom mjesečno, Minhen je definitivno najskuplji grad u Njemačkoj, a slijede ga Hamburg, Frankfurt i Berlin, gdje je prosječna cijena po kvadratu malo veća od 14 evra mjesečno.

Drugim rečima, za razliku od Austrije – što je grad u Njemačkoj veći, to su cijene zakupa veće. Njemački mediji pišu da je cijena zakupa u Beču, u prosjeku, 8,66 evra po kvadratnom metru.

Ali, i cijene u gradovima poput Graca i Linca takođe su znatno niže u odnosu na Njemačku. Kako je moguće da je život u Austriji ostao relativno pristupačan? – pitaju se njemački mediji.

Niske stanarine – veći BDP

Beč je 2022. godine, ponovno, proglašen najboljim gradom za život, ispred Ciriha, Amsterdama i Frankfurta. Prosječne plate u Austriji se, pritom, mogu porediti sa onima u Njemačkoj. Sa 125 posto, bruto domaći proizvod po stanovniku u Austriji čak je veći nego u Njemačkoj (117 posto) – što, prema riječima stručnjaka, ima veze sa niskim stanarinama.

Inače, jedan od razloga povoljnih uslova najma je i stanogradnja koju finansiraju opštine i gradovi. Dok zakupi u privatnom sektoru i u Austriji postaju sve veći, kirije u gradskim stambenim zgradama su pristupačne.

Ovdje treba istaći da više od polovine stanova koji se iznajmljuju pripada opštini ili stanarskoj zadruzi.
Stanarine su posebno niske za takozvane stanove u zajednici. Iznajmljuju se ljudima sa niskim primanjima, a nakon useljenja – ne morate dostavljati potvrdu o prihodima, piše dalje Fenix. Pritom, ako ljudi koji su se uselili kao studenti kasnije počnu da zarađuje dosta više, svakako ne gube pravo na život u jeftinom opštinskom stanu.

Shodno tome, ovakve stambene jedinice su veoma popularne među Austrijancima, i za njih postoje liste čekanja.

Brza izgradnja stanova

Ipak, ni na austrijskom tržištu stanova nije sve ružičasto. Zemlja se bori sa sličnim izazovima kao i Njemačka: recimo, rast stanovništva – takođe zbog kretanja migranata – zahtjeva pristupačniji životni prostor, dok su istovremeno zabilježena “uska grla” u snabdijevanju građevinskim materijalom, što odlaže i poskupljuje izgradnju novih zgrada.

Grad Beč se posebno bori sa još jednim problemom: zaostatkom u obnovi. Mnoge bečke zgrade potiču iz poslijeratnog perioda, a prema procjenama austrijskog suda – potrebni troškovi obnove iznose najmanje 5 milijardi evra.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala