Allgemein

Zamrzavanje banana je odličan način da ih sačuvate i napravite još ukusnije poslastice

Banane imaju kratak rok trajanja kada se drže na sobnoj temperaturi, ali to ne znači da vaše prezrele banane moraju da završe u smeću.

Zamrznute banane možete da koristite za brojne recepte, od zdravih grickalica do slatkih peciva.

Kako da zamrznete banane?

Kako banane sazrijevaju, postaju slađe jer se skrob u voću razlaže u šećere. Prezrele banane mogu postati kašaste i razviti ružne smeđe mrlje, ali tada su najslađe.

Na sreću, zamrznute banane možete držati u zamrzivaču neograničeno dugo, iako zadržavaju vrhunsku svježinu od tri do šest mjeseci.

Kada banane počnu da mijenjaju boju, jednostavno ih stavite u zamrzivač sa korom. Trebalo bi da se smrznu u roku od nekoliko sati. Kada budete željeli da ih koristite, odmrznite ih na sobnoj temperaturi.

Možete ih zamrznuti i oljuštene ako ne želite da brinete o uklanjanju kore nakon što ste ih zaledili.

Smrznute, cijele ili isjeckane oljuštene banane čuvajte u zamrzivaču u kesici za zamrzavanje iz koje ste ispustili sav vazduh. Možete ih odmrznuti neposredno prije upotrebe ili ih umiješati u smuti dok su još zamrznute.

Kako da iskoristite smrznute banane?

Nema potrebe da brinete da ćete imati previše zamrznutih banana u zamrzivaču. Određeni recepti, poput sladoleda od banane ili smutija su čak bolji kada se prave od smrznutih bananama. Evo nekoliko recepata u koje možete da dodate smrznute banane.

Smuti od banane

Smuti od banane je bogata i kremasta mješavina banana i drugih jednostavnih sastojaka, poput svježeg voća i mlijeka.

Jednostavno kombinujte svoje zamrznute kriške banane i bilo koje drugo svježe ili smrznuto voće, pa sve staviti u blender, a zatim dodati biljno mlijekom ili sok od pomorandže.

Sladoled od banane

Za razliku od tradicionalnog sladoleda, koji se često pravi pomoću aparata za sladoled, lijep krem možete napraviti i u blenderu. Da biste napravili sladoled od banane, pomiješajte zamrznute komade banane ili cijele zamrznute banane u gustu pastu pomoću blendera.

Za dodatnu slatkoću, dodajte ekstrakt vanile, puter od kikirikija ili med prije nego što počnete da miksate po drugi put.

Hljeb od banane

Hljeb od banane je vlažan brzi hljeb nalik na kolač napravljen od prezrelih banana.

Zamrzavanje banana kada su mekane i zrele znači da će biti slatke i savršene za pravljenje ukusnog hljeba.

Ako smrznute banane zamjenjujete svježim u receptu za hljeb od banane, ocijedite višak vode nakon što ih odmrznete. Smrznute banane odmrznite na sobnoj temperaturi najmanje dva sata ili prelijte toplom vodom kesicu za zamrzavanje u kojoj su banane.

Palačinke od banane

Da biste napravili palačinke od banane, u tijesto dodajete izgnječene banane ili isječene banane, ili servirajte pečene palačinke sa isječenim bananama na vrhu.

Ako nemate svježe, zrele banane pri ruci, možete koristiti isječene, smrznute banane da napravite palačinke od banane. Obavezno ih odmrznite oko sat vremena prije nego što ih dodate u izabrani recept za palačinke od banane, piše Master Class.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

Allgemein

Kineska astrologija: Šta nam donosi godina zeca?

Kinezi su počeli s proslavom Lunarne nove godine, koja je u znaku zeca. Zec je četvrta životinja u kineskom horoskopu
Allgemein NEWS

BUM: Novembarsko izdanje

Čitaj online i besplatno oktobarsko izdanje BUM Magazina. Vijesti iz Beča i Austrije, dobre priče, kolumne, najbolji vicevi i još