NEWS

Je li Bahmut pao i zašto dobijamo kontradiktorne informacije?

Danas je odjeknula vijest da je Volodimir Zelenski potvrdio pad Bahmuta. Ukrajinski predsjednik je u Hirošimi na sastanku sa svjetskim vođama i članovima G7 odgovarajući na pitanja novinara dao naslutiti da je ukrajinski grad pao pod potpunu kontrolu Rusa.

Šta je rekao Zelenski?

Upitan prije sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom odupiru li se i dalje ukrajinske snage u Bahmutu ili je Rusija preuzela grad, Zelenski je bio neodređen, a potom rekao:

“Morate razumjeti da (tamo) više nema ničega. Danas je Bahmut još samo u našim srcima”, kazao je.

Otkud ispravak?

Ali ubrzo nakon što su svi relevantni svjetski mediji oprezno objavili tu vijest, stigao je ispravak predsjednikovog glasnogovornika Sergeja Nikiforova. Naime, novinar je pitao Zelenskog “je li Bahmut još uvijek u ukrajinskim rukama” i onda nadodaje drugi dio pitanja – “Rusi kažu da su preuzeli kontrolu nad Bahmutom”. Na to Zelenski odgovara s “mislim da ne”, što se moglo protumačiti na dva načina – da taj grad više nije pod ukrajinskom kontrolom, ali i da ga Rusi nisu u potpunosti zauzeli.

Sergej Nikiforov, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika brzo je reagirao i odbacio tvrdnje da je Bahmut pao, što upućuje na ovaj dio da je Zelenski zapravo s “mislim da ne” odgovorio na drugi dio novinarskog pitanja koji se odnosio na rusku kontrolu ukrajinskog grada.

I glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Šerevatji Reutersu je rekao da “to nije istina” i da se “ukrajinske snage još bore u Bahmutu.” Zamjenik ministra odbrane je rekao da su u toku žestoke borbe i da je situacija “kritična”.

Šta je rekao Putin?

Rusija je juče rekla da je u potpunosti zauzela istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Šta je rekao Prigožin?

Napad na većinom sravnjen grad predvodile su trupe plaćenika grupe Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije juče rekao da su njegove snage konačno potisnule Ukrajince iz posljednjeg područja unutar grada. Šef Wagnera je tvrdnju iznio u videosnimci u kojoj u vojnoj uniformi stoji ispred boraca Wagnera, a oni ističu ruske zastave i transparente plaćeničke grupe.

“Danas u 12 sati Bahmut je u potpunosti zauzet. Zauzeli smo čitav grad, svaku kuću”, rekao je juče Prigožin.

Da li je Bahmut zaista imao strateški značaj?

Prema Prigožinu – ne. On je ponovio pritužbe koje je često iznosio u prošlosti. Kazao je da su njegove snage pretrpjele puno veće gubitke jer ruska vojska nije garantovala adekvatnu podršku streljivom.

Ranije u maju zaprijetio je da će povući svoje trupe. Tome je prethodila bijesna tirada protiv ruskoga ministra obrane Sergeja Šojgua. Prigožinova informacija o pobjedi uslijedila je nakon žestokih borbi koje se oko Bahmuta vode od prošle sedmice, a Ukrajina je izvijestila da je potisnula dio ruskih snaga.

Britanska obavještajna služba u subotu je objavila kako je Rusija “vrlo vjerojatno” rasporedila nekoliko bataljona da bi ojačala područje oko Bahmuta, nakon taktičkih uspjeha ukrajinske vojske na rubnim dijelovima grada.

Prigožin je i sam priznao da Bahmut, grad u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, nije imao nikakav strateški značaj, ali da je dobio veliku simboličnu važnost za obje strane zbog intenziteta borbi i golemih gubitaka.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala