MAGAZA

Stručnjaci 50 godina proučavali parove: Otkrili su šta uništava vezu

Psiholozi i seksolozi proučavali su 50 godina parove i otkrili su šta to zapravo najčešće uništi jednu vezu.

U svojoj knjizi „Šta predviđa razvod?“, psiholog dr John Gottman identifikuje četiri najproblematičnija tipa komunikacije u vezama.

Prezir: Izražavanje nedostatka poštovanja prema našem partneru (npr. prozivanje, prevrtanje očima, ismijavanje).

Kritika: Napadanje na karakter partnera.

Defanzivnost: Zaštita od kritike korišćenjem izgovora ili prebacivanjem krivice.

Ograđivanje: Povlačenje iz komunikacije ignorisanjem.

Pokazalo se da je od ova četiri problema u komunikaciji najveći uzrok za krah veze – prezir.

Prezir je više od kritike ili izgovaranja nečeg negativnog. To je ona situacija kada jedan partner tvrdi da je pametniji, da je moralniji ili da je jednostavno bolji čovjek od drugog. Partner na drugoj strani se osjeća nedostojnim i nevoljenim. Na primjer, stalno prekidanje druge osobe je nepoštovanje, ali to se pretvara u prezir kada prekid nije pretjerana želja za razgovorom, već izjava da partner nema ništa zanimljivo ili važno da kaže, piše cnbc.com.

Kada ova vrsta ponašanja postane česta, brak je u nevolji.

Kako prezir uništava odnose?

Prezir onemogućava partnerima da se osjećaju kao da jedno drugom čuvaju leđa. Umjesto „ti i ja smo protiv problema“, partneri su sada protivnici. Nikada ne znaju kada bi mogli biti napadnuti ili potkopani. Ovo često proizilazi iz osjećaja pojedinca da se zalaže za sebe, što je obično zdravo. Ali problem je u tome što se onaj pun prezira zalaže za sebe protiv svog partnera, pokušavajući da se uzdigne dok njega ruši.

Kako eliminisati prezir u vezi?

Identifikujte i podijelite negativna osjećanja. Kada ne znamo kako da imenujemo ili govorimo o negativnim osjećanjima, primamljivo je da ih iznesemo na druge. Na primjer: „Ne mogu da vjerujem da otkazuješ naš sastanak da bi se sastao sa prijateljima. Ti si sebičan. Nikad ne razmišljaš o mojim osjećanjima!“

Da biste izbjegli prezirnu komunikaciju, možete da koristite ovu formulu:

Navedite šta osjećate: „Osjećam se iznervirano i tužno jer sam se radovala zajedničkom druženju.“ Dodajte zahtjev: „Željela bih da izbjegnem da se ovo dešava u budućnosti tako što ću prvo razgovarati o tome prije nego što promijenim planove.“

Pozovite partnera u razgovor: „Misliš li da to možemo?

Kako stvoriti kulturu uvažavanja?

Izražavanje zahvalnosti nam pomaže da uočimo više pozitivnih kvaliteta našeg partnera nego negativnih. U idealnom slučaju, želimo da naše pozitivne izjave i gestovi nadmašuju negativne – magični odnos je najmanje pet pozitivnih izjava ili osjećanja prema jednoj negativnoj. Pratite svoje obrasce komunikacije tokom jedne nedjelje. Koliko često se upuštate u negativne interakcije (npr. prigovarate, kritikujete, ignorišete, vrtite očima) u odnosu na pozitivne (npr. hvalite, dopunjujete, radite nešto lijepo za drugog partnera)?

Sledeće nedjelje komunicirajte sa svojim partnerom koristeći taj magični odnos i velike su šanse da se sve promijeni nabolje.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim