NEWS

Italijanski grad počinje naplaćivati ulazak turistima

Venecija od sljedeće godine planira uvesti naplaćivanje ulaska u grad. Kako je najavljeno, ulaznice od pet eura za jednodnevne izletnike imaju za cilj da upravljaju dolascima turista.

Ulaznica će se uvesti probno na 30 dana, a fokus će uglavnom biti na proljetnim praznicima i vikendima ljeti, kada je broj turista na vrhuncu. Plaćali bi je svi posjetitelji stariji od 14 godina.

Cilj je bio da se pronađe „nova ravnotežu između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posjećuju grad“, rekao je gradski savjetnik za turizam Simone Venturini.

Ovaj plan prvobitno je predstavljen 2019. godine, ali je odgođen prvo zbog Covida-19, a zatim i zbog tehničkih i proceduralnih razloga.

Pretjerani turizam već dugo je problem za Venediju. Stručnjaci UNESCO-a su preporučili da se Venecija i njena laguna dodaju na popis ugrožene svjetske baštine i tvrde da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od uticaja klimatskih promjena i masovnog turizma.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala