NEWS

Haos na Kosovu, KFOR razbio proteste, puno povrijeđenih

U Zvečanu je danas izbio sukob između pripadnika KFOR-a i srpskog naroda, u kojem su povrijeđene desetine ljudi na obje strane.

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, tri su zadržane u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane, izjavio je Zlatan Elek, direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.

Napeta situacija je eskalirala kada su specijalci spriječili grupu protestanata da uđu u prostorije gradske uprave.

Policija je u saopštenju rekla da je reagovala “upotrijebivši nasilje i suzavac” kada su lokalci pokušali probiti policijski kordon.

Kako je situacija eskalirala?

Podsjećamo, u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi protestuju protiv novih albanskih gradonačelnika, izabranih 23. aprila. Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. maja kada su gradonačelnici te tri opštine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Međunarodna zajednica osudila je ovu akciju Kosova i pozvala kosovsku Vladu da izbjegava “nasilni ulazak u opštinske zgrade”.

Novi gradonačelnici izabrani su nakon što su u novembru prošle godine čelnici opština iz Liste Srbija – glavne stranke Srba na Kosovu – podnijeli ostavke. Srpska lista napustila je sve kosovske institucije zbog odluke Vlade Kosova da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdanim u Srbiji.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području koje sada ne prihvaća rezultate izbora, odnosno nove gradonačelnike.

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) saopštile su da su “pojačale prisutnost” na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije kako bi se smanjila napetost.

KFOR je objavio da je oko 25 pripadnika njihova multinacionalnog kontingenta povrijeđeno u sukobima sa Srbima na Kosovu.

“U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane s prijelomima i opekotinama usljed eksplozije zapaljivih uređaja”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Hitno su zbrinuti od strane medicinskih jedinica Kfora, a trenutno su pod nadzorom medicinskog osoblja koje procjenjuje njihovo stanje.

Kako je reagovao Vučić?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je mjesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti ima jednu želju – da dovede do krvoprolića cio region, kao i da je malo ko je htio to da čuje i razumije šta se dešava na KiM.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u posljednja tri dana “i ćorav” mogao da razumije šta se sprema.

“Kao i želju Kurtija da dođe do velikih sukoba između Srba i NATO-a, a on da pere ruke i kaže da to nema sa njim nikakve veze”, rekao je Vučić i dodao da je imao razgovore sa Amerikancima, Nijemcima i Evropljanima.

Kazao je da je KFOR pustio Kurtijeve “gradonačelnike” da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih “štitili od Srba”, umjesto da su uradili obrnuto.

“Ovaj lažni gradonačelnik još se nalazi u Opštini Leposavić”, kaže Vučić i dodaje da će se odmah nakon obraćanja zaputiti se na administrativnu liniju.

Poručio je da će provesti noć sa vojskom, i odatle će pratiti situaciju.

“Molim Srbe na KiM da ne ulaze u sukob s NATO, ne zato što se plašimo nego zato što Kurti to najviše želi. Neka protestuju na miran način baš kao što su i danas, neka sjede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada niko ne može da ih pokori”, poručio je Vučić

Šta su poručili Kurti i Osmani?

“Ilegalne srpske strukture, pretvorene u kriminalne bande, napale su Kosovsku policiju, pripadnike KFOR-a i novinare”, rekla je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

“Svi trebaju osuditi ove neprihvatljive akte nasilja. Oni koji provode naredbe srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kako bi destabilizovali sjever Kosova moraju biti privedeni pravdi”, istaknula je Osmani.

Premijer Kosova Albin Kurti danas je tokom dana telefonski razgovarao s ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem o aktualnoj situaciji na sjeveru Kosova. Kurti je u objavi na Twitteru napisao da su se obojica složili kako je potrebno smiriti situaciju.

“Imao sam telefonski razgovor sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem. Obojica smo se složili da trenutno vrijeme zahtijeva sprovođenje Temeljnog sporazuma i smirivanje situacije na sjeveru”, napisao je kosovski premijer.

Šta je rekao američki ambasador?

Američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je kako “postoji dogovor o deeskaliranju situacije”, ali da ne zna kako se to može ostvariti.

“Smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici (opština na sjeveru) svakodnevno rade u opštinskim zgradama. Kratkoročno, preporučujemo da se to ne radi”, poručio je ali nije rekao da li je Kurti prihvatio tu preporuku ili ne.

Šta je rekao Lavrov?

Situacija na Kosovu je alarmantna, može se desiti velika eksplozija u centru Evrope, rekao je novinarima u Keniji ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Prekršili su sve principe Helsinške povelje i drugih dokumenata OEBS-a. Situacija je alarmantna, ali Zapad je krenuo putem totalnog potčinjavanja svih koji na bilo koji način iznose svoje mišljenje”, naglasio je Lavrov, prenosi RTS.

Kakva je situacija trenutno?

U Zvečanu je situacija trenutno mirna, javlja reporter Kosovo onlinea. Više stotina građana nalazi se na potezu od zgrade opštine do crkve Svetog Đorđa.

Vozila ROSU-a koja su ranije stajala ispred opštine premjestila su se iza zgrade, a pripadnici kosovske policije su i dalje u zgradi. Pripadnici KFOR-a su ispred opštine, u istom položaju kao i jutros.

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala