NEWS

EU uvodi nova pravila za popravak kućne tehnike

Evropska komisija objavila je zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati popravak proizvoda ako je to isplativije od kupovine novog proizvoda.

Koja je poenta ovog prijedloga?

“Želimo pomoći potrošačima da popravljaju proizvode ako to žele i donose informiranije odluke te potaknuti proizvođače da omoguće popravak umjesto da beskrajno kupujemo nove proizvode koje mi, potrošači, ne trebamo”, izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

Prijedlogom direktive o zajedničkim pravilima, kojima se potiče popravak proizvoda, umjesto kupovanja novih, žele se osigurati uštede za potrošače i smanjenje količine otpada, čime se pridonosi ispunjavanju ciljeva Zelenog plana.

Komisija ističe da bi ovaj prijedlog trebao pridonijeti odustajanju od modela “uzmi-proizvedi-pokvari-baci”, koji je postao uobičajan posljednjih decenija jer potrošači nisu imali dovoljno poticaja da popravljaju pokvarene proizvode i radije su kupovali nove.

Prijedlog bi trebao osigurati popravak većeg broja proizvoda do isteka garancije te jednostavniji i povoljniji popravak proizvoda koji se mogu popraviti (kao što su usisivači, a uskoro i tableti i pametni telefoni) nakon isteka garancije i onih koji se pokvare tokom uobičajene uporabe.

Što se mijenja?

“Ovim se prijedlogom upotpunjuje niz mjera za pravo na popravak. Prvi je korak dizajnirati proizvode tako da se mogu popraviti, a zatim potrošačima pružiti informacije o održivim proizvodima dostupnima na tržištu”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Nakon isteka garancije potrošači se teško odlučuju za popravak jer je teško pronaći odgovarajuću uslugu po prihvatljivoj cijeni.

Po sadašnjim pravilima, potrošači mogu u roku garantovanog roka od dvije godine tražiti od prodavaoca besplatni popravak ili zamjenu neispravnog proizvoda. Po novom prijedlogu, u slučaju kada je popravak jeftiniji, prodavalac mora osigurati besplatan popravak umjesto zamjene.

Nakon isteka garancije proizvođači popravljivih proizvoda, poput televizora, mašina ze suđa, veš, sušilica, usisivača, morat će osigurati popravak proizvoda 5 do 10 godina nakon kupovine, zavisno o tipu proizvoda, osim u slučajevima kada je popravak nemoguć.

Potrošači će imati pravo tražiti od servisa za popravak evropski obrazac za popravke, koji će sadržavati uslove i cijene za popravke, a koji će im omogućiti jednostavno poređenje ponuda servisa za popravak. Prijedlog moraju usvojiti Vijeće EU i Evropski parlament.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala