NEWS

Šta se dešava u dva ukrajinska grada, žarišta najžešćih bitki?

Dva grada na prvoj liniji fronta Rusi pokušavaju da osvoje mjesecima. Krvava bitka za Bahmut traje već osam mjeseci, a za grad Avdijevku od 2014. godine. Oba grada, udaljena samo 60 kilometara, pružaju otpor i tvrde da neće pasti.

Šta se dešava u gradu Avdijevka?

Ruska vojska pokušava da zauzme Avdijevku od 2014. godine, kada su izbile borbe između kijevskih snaga i separatista koje podržava Kremlj. Grad se nalazi samo 13 kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimene oblasti pod ruskom kontrolom. Prije invazije u februaru 2022. imala je 30.000 stanovnika.

Poslije više od godinu dana borbi ostalo je samo 2.300 ljudi, od kojih 1.960 živi od pomoći, rekao je načelnik lokalne vojne uprave Vitalij Barabaš: „U posljednje tri nedjelje, uz pomoć policije i dobrovoljaca, evakuisali smo oko 150 ljudi. Imali smo 47 djece u gradu, danas ih je ostalo samo osmoro“.

Kada je 2014. izbio sukob u Ukrajini, proruski separatisti su zauzeli Avdijevku pre nego što su kijevske snage povratile kontrolu nad gradom. Njegova blizina liniji fronta učinila je grad žarištem borbi prije prošlogodišnje invazije u punom obimu. Grad je sada poprište najžešćih borbi na frontu, zajedno sa Bahmutom. Prošlog juna, sjeverno od Avdijevke, ruske snage su presjekle jedan od dva glavna pristupna puta i zauzele položaje na istoku i jugu.

Ukrajinska vojska saopštila je juče da je situacija u gradu sve gora i da bi grad uskoro mogao da postane „još jedan Bahmut”. Oni tvrde da Rusija „trpi prilično ozbiljne gubitke“ tvrdeći da koristi „svoje posljednje rezerve“.

Šta se dešava u Bahmutu?

Bitka za drugu tvrđavu na prvoj liniji fronta, Bahmut, traje od ljeta. Više od pola godine kasnije, Bahmut još uvek nije pao, a žestoke borbe i dalje traju. Jevgenij Prigožin, osnivač i šef Wagnera čije se trupe bore u Bahmutu, pisao je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. Pismo je objavio na Telegramu.

U pismu Prigožin piše da Wagner posjeduje 70 odsto Bahmuta. S obzirom na to da je Prigožin više puta najavljivao kraj bitke i „oslobođenje grada“, kako ga naziva, pitanje je koliko mu se može vjerovati.

Prigožin je u pismu upozorio Šojgua da Kijev planira ofanzivu da odsiječe snage Wagnerove grupe od glavnine moskovskih trupa. Šef grupe plaćenika Wagner je na konferenciji za novinare u utorak tvrdio da je „napad velikih razmjera planiran za kraj ovog mjeseca ili početak aprila“.

„Molim vas da preduzmete sve neophodne mere da spriječite da privatna vojna kompanija Wagner bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, što će dovesti do negativnih posljedica po specijalnu vojnu operaciju“, rekao je Prigožin.

Dodao je da će objaviti sopstveni plan da se suoči sa Ukrajinom, ali nije otkrio kako je saznao za navodnu ofanzivu koja predstoji.

Kakva je trenutno situacija u ova dva grada?

Institut za proučavanje rata objavio je kakva je situacija danas u ova dva grada.

„Ruske snage 21. marta nisu ostvarile nikakve potvrđene dobitke u ili oko Bahmuta. Ukrajinski generalštab je izvijestio da su ukrajinske snage odbile ruske napade u blizini Bahmuta. Portparol ukrajinske istočne grupe snaga pukovnik Serhij Červatji izvijestio je da je u Bahmutu bilo 13 borbenih sukoba, značajno smanjenje u odnosu na 24 borbena angažovanja u gradu koje je izvijestio 16. marta.

Ukrajinski generalštab je izvijestio da su ruske snage izvele neuspješne ofanzivne operacije kod Avdijevke; na 14 km sjeverno od Avdijevke kod Novobahmutivke i na 36 km jugozapadno od Avdijevke kod Sjeverne.

Ruski izvori su ponudili različite stavove o sposobnosti ruske vojske da opkoli Avdijevku. Neki ruski izvori su tvrdili da ruske snage prijete da će opkoliti ukrajinske snage u Avdijevki sa severa, istoka i juga, kao i da je zauzimanje Stepa prekinulo prugu kojom su ukrajinske snage snabdijevale svoju grupu u Avdijevki.

Ruski izvori su ponudili različite stavove o važnosti zauzimanja Avdijevke, pri čemu je jedan ruski vojni bloger tvrdio da je naselje značajno industrijsko područje, dok je drugi postavljao pitanje kako bi zauzimanje Avdijevke značajno promijenilo operativnu situaciju na periferiji grada Donjecka“, prenosi Index.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala