NEWS

Deda Mraz sporan u Federaciji BiH: „Može povrijediti vjerske osjećaje“  

Ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić nije odobrio Sindikalnoj organizaciji da u prostorijama tog ministarstva organizuje svečanost na kojoj bi djeci zaposlenih bili uručeni novogodišnji paketići. Tražio je da se o tome prvo izjasne svi zaposleni, jer smatra da manifestacija te vrste možda vrijeđa vjerska osjećanja nekoga od njih.

Zašto je Deda Mraz nepoželjan?

„Naime, imajući u vidu princip nediskriminacije i poštivanja prava i sloboda svih zaposlenih, potrebno je da sprovedete anketu među svojim članovima o prihvatljivosti takve vrste zabave u prostorijama ministarstva, s obzirom na to da pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerska osjećanja nekih zaposlenih i/ili njihove djece. Po okončanju navedene ankete, rezultatima iste dopunite predmetni zahtjev koji će potom biti razmotren”, naveo je Ramić u odgovoru Sindikalnoj organizaciji, koja je od njega tražila da odobri organizovanje novogodišnje svečanosti.

Politolog Martin Mikulić smatra kako je ova odluka ministra Edina Ramića da praktički zabrani Deda Mraza nastavak “nedemokratske, uskogrudne kampanje prema kojoj se nastoji zabraniti sve što izlazi iz vjerskog i kulturnog okvira najbrojnijeg naroda u BiH”. „Prisjetimo se ranijih reakcija SDA u Bužimu i otvorenih poruka kako “jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka. Time se poručuje svima ostalima, a napose kršćanima u BiH, kako tu nisu dobrodošli, a posebice tamo gdje vlada SDA. Želi se provesti matrica brutalnog iranskog režima prema kojoj određene skupine ljudi ne mogu uživati temeljna ljudska prava“, rekao je Mikulić za Večernji. On izražava razočaranje takvim obrascem ponašanja ističući kako takve “neevropske prakse” dolaze baš u trenutku kada je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Kome još smeta Deda Mraz?

I djeca zaposlenih u MUP-u Federacije BiH ove će godine ostati bez uobičajenih novogodišnjih poklona, a razlog za to vjerovatno leži u činjenici da je Deda Mraz postao nepoželjan i u tom ministarstvu, kao što je “protjeran” i iz entitetskog ministarstva za izbjeglice. Međutim, problem Deda Mraza u BiH nije od juče, već traje godinama unazad. Iako je Nova godina internacionalni praznik mnogi muslimani je ne priznaju i ne obilježavaju, pa je čak i iz nekih vrtića u Sarajevu, ali i drugim gradovima Federacije BiH, ovaj simbol protjerivan. Islamska zajednica u BiH je, na primjer, uoči proslave Nove godine 2010. objavila fetvu u kojoj stoji da Deda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj djeci taj hrišćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik. Ova fetva tada je posebno naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Deda Mraza kako bi uveselili mališane. Čak je i mirovni izaslanik u BiH Carl Bildt 1996. pozvao pripadnike sva tri naroda da ne čine Deda Mraza vjerskim simbolom. Bildt je tada istakao da Deda Mraz ne bi trebalo da bude simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i znak dobre volje i prijateljstva.

Šta kažu iz Sindikata?

Predsjednik Skupštine Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Obradović reagovao je na odluku Upravnog odbora Sindikata da ove godine ne bude novogodišnjih paketića i novogodišnje predstave za djecu. Kako je rekao Obradović, a pišu federalni mediji, umjesto paketića i proslave, odlučeno je da se određeni iznos uplati svim članovima Sindikata, što je on, u ime Skupštine Sindikata službenika Federalnog MUP-a i u svoje  ime “najoštrije osudio”. “Postavljam pitanje kome u Upravnom odboru smeta Deda Mraz, novogodišnji program i dodjela paketića. Deda Mrazu, novogodišnjim programima i podijeli paketića se raduju sva djeca na svijetu, ali ove godine po prvi put su nepoželjni članovima Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a. Mišljenja sam da su navedenom Odlukom uskraćena prava djeci članova Sindikata da prisustvuju novogodišnjem programu i dodjeli paketića”, naveo je Obradović.

Kako je reagovala javnost?

Alma Čolo, koja je član Predsjedništva SDA, ogradila se od Ramića i njegove odluke. “Pa svi kupujemo za svoju djecu i kupovali smo paketiće, a sada kupujemo za unuke”, rekla je Čolo za BHT1 i dodala da ne razume šta je zapravo problem njenog partijskog kolege. Glumica Hasija Borić za RSE rekla je da ne zna “kako je moguće da nekom smeta Djed Mraz”. „„Ja sam odrasla u sredini u kojoj je Djed Mraz donosio paketiće i muslimanskoj, i pravoslavnoj i kršćanskoj djeci. Uopće ne mogu shvatiti kakve veze Djed Mraz ima s bilo čijim vjerskim osjećanjem“, istakla je Borić dodajući da ne vjeruje da „Deda Mraz, kao lik iz dječje bajke, koji donosi radost, koji donosi paketiće, koji donosi sreću djeci, može imati veze s bilo čijim vjerskim osjećanjem i da bilo koga može uvrijediti“. Njeno mišljenje dijeli i Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. “Ovo je neprimjereno i jako sam začuđena ovakvom reakcijom ministra”, ističe ona za RSE.

Novinarka Senka Kurt, koja je na svom Facebook profilu podijelila dopis, kaže da “zalaganje za vjerske osjećaje i porodične vrijednosti ne vodi Bosnu i Hercegovinu nigdje”. “Moramo pamtiti da ovo nije prvi put takav potez SDA. Oni obiteljske vrijednosti i vjerske osjećaje brane na potpuno nenormalne načine. Mi smo imali slučaj gospođe Arzije Mahmutović, nekadašnje direktorice vrtića u Sarajevu koja je, također, zabranila Deda Mraza. Dakle, oni sad misle da im se nameće Deda Mraz, nameće im se LGBT populacija, nameću im se neke vrijednosti za koje radikalni Bošnjaci nisu”, ističe Kurt. Analitičarka Ivana Marić navodi kako se ministar Edin Ramić u dopisu osvrće na princip nediskriminacije i poštivanja prava i sloboda zaposlenika ministarstva. “Baš me zanima da li to radi i po drugim temama. Da li poštuje prava osoba koji su druge seksualne orijentacije, manjina, vodi li računa kada su neki drugi praznici vezani za islam, da li vode računa o drugim uposlenicima i da li će time povrijediti njihova vjerska osjećanja”, ističe Marić, dodajući kako misli da ni jednom istinskom vjerniku ne smeta ništa.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala