NEWS

Britanci od EU traže novi režim za prelazak granice

Britanski premijer Rishi Sunak želi sklopiti dogovor s Evropskom unijom kako bi svojim građanima olakšao putovanje u Uniju, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Britance će prilikom prelaska granice tretirati kao državljane EU?

Sunak se nada da će moći postići dogovor da Britancima omogući korištenje e-vrata EU za provjeru pasoša, što bi ubrzalo njihove prelaske granice, navodi se u izvještaju.

Formalno još nije otvoreno to pitanje, ali ga diplomati neformalno pokreću, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na britanskog dužnosnika.

U februaru je Britanija postigla sporazum s Evropskom unijom o trgovinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, koja je podložna pravilima EU od Brexita zbog svoje otvorene granice s Irskom.

Prema planovima EU koji bi trebali biti implementirani 2024., građanima iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugim državljanima takozvanih trećih zemalja mogli bi se uzeti biometrijski podaci kako bi dobili izuzeće od viza, ali britanska vlada zabrinuta je da to neće smanjiti čekanja na granici i traži puni pristup e-vratima Unije, izvijestio je Bloomberg.

Zbog Brexita ni Orient Express više ne ide kroz Britaniju

Prije nekoliko dana objavljeno je da je jedan od najpoznatijih vozova u svijetu nakon 41 godine ukinuo polazak iz Londona jer je operator modernog Orient Expressa zbog Brexita odlučio ukinuti britanski dio rute.

Luksuzni je voz kroz Britaniju vozio između Londona i Dovera, potom su putnici presjedali u autobuse i trajektom se prevozili preko La Manchea do Calaisa u Francuskoj, gdje se vožnja nastavljala prema Parizu i dalje prema Istanbulu.

Putovanje kroz Veliku Britaniju trajalo je oko tri sata, ali zbog sve dužih čekanja na granici operator je ukinuo taj dio linije kako bi zadržao tačnost.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala