NEWS

Okeani su se ove godine naglo zagrijali, naučnici ne znaju zašto

Naučnici se brinu da bi nedavno ubrzano zagrijavanje svjetskih okeana moglo dodatno pogoršati globalno zatopljenje. Naime, ovog je mjeseca površina globalnih okeana dosegla novu rekordno visoku temperaturu. Nikada se svjetski okeani nisu ovako drastično zagrijali u tako kratkom periodu.

Stručnjacima još uvijek nije u potpunosti jasno što se tačno dogodilo, ali zabrinuti su da bi, u kombinaciji s drugim vremenskim prilikama, do kraja sljedeće godine globalna temperatura mogla doseći novu zabrinjavajući nivo. Naučnici takođe smatraju da će se tokom sljedećih mjeseci pojaviti snažan vremenski fenomen El Nino koji će dodatno zagrijati okeane.

Koje su posljedice zagrijavanja okeana?

Prosječna površinska temperatura svjetskih mora porasla je za oko 0.9°C u poređenju s predindustrijskim nivoima, pri čemu je samo u posljednjih 40 godina porasla za 0.6 stupeni. Radi se o manjem porastu temperatura nego na kopnu, gdje su one porasle za više od 1.5°C od predindustrijskih vremena.

To je zato što je za zagrijavanje vode potrebno mnogo više energije nego kopna i zato što okeani apsorbiraju toplinu duboko ispod svoje površine. Ali, čak i ovo naizgled malo prosječno povećanje ima značajne posljedice: gubitak morskih vrsta, ekstremniji vremenski uslovi, porast nivoa mora i manja sposobnost apsorpcije CO2.

Naime, okeani trenutno preuzimaju oko četvrtinu emisija stakleničkih plinova. Toplije vode imaju manju sposobnost apsorbiranja CO2. Ako bi oceani u budućnosti uzimali manje CO2, više bi ga se akumuliralo u atmosferi – što bi dodatno zagrijalo zrak i okeane.

Šta je problem El Nina?

Drugi važan faktor koji zabrinjava naučnike je vremenski fenomen poznat kao El Nino. Protekle tri godine je El Nino bio je u hladnijoj fazi zvanoj La Nina te je pripomogao u održavanju globalne temperature pod kontrolom, piše BBC.

Fenomen El Nino-La Nina najveći je uzrok razlika u vremenu iz godine u godinu u mnogim regijama. U godinama La Nine pacifički pasati od istoka prema zapadu su jači, guraju tople površinske vode prema zapadu i povlače dublju, hladniju vodu na istok. El Nino se događa kada pasati oslabe, dopuštajući toplim vodama da se šire nazad prema istoku, gušeći hladnije vode i dovodeći do porasta globalne temperature.

El Nino se već razvio kod obala Perua i Ekvadora te stručnjaci smatraju da bi se on uskoro mogao u potpunosti formirati. “Ako na to dođe novi El Nino, vjerojatno će doći do dodatnog globalnog zagrijavanja od 0.2 do 0.25°C”, rekao je klimatolog Josef Ludescher s Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala