NEWS

Austrija uvodi plaćanje depozita na plastične boce i limenke

U Austriji će se od 2025. godine na plastične boce i aluminijske limenke naplaćivati depozit od 25 centi. Nakon konzumacije, potrošači mogu vratiti ambalažu bilo kojem prodavaču tih proizvoda te će svoj polog dobiti natrag, objasnila je ministrica okoliša Leonore Gewessler.

Ona je objasnila da je ova mjera uvedena kako bi se zaštitila priroda i osiguralo da se plastične boce i limenke ispravno recikliraju. Trgovci na malo imaju rok do 2025. da dovrše potrebne radove na konverziji i dobiju strojeve za povrat, i za njih je osiguran fond subvencija EU-a od 80 miliona eura. Veliki trgovački lanci, s druge strane, zasad moraju sami snositi troškove.

O temeljitom uvođenju pologa na plastične boce i limenke odlučeno je već prije godinu dana kada je izmijenjen Zakon o upravljanju otpadom (ZGO). Ali neki detalji, kao što je iznos pologa, morali su se razraditi u radnim grupama između proizvođača, trgovaca i Ministarstva zaštite okoliša.

U konačnici je dogovorena kaucija od 25 centi na sve plastične boce od 0,1 do tri litre i sve aluminijske limenke, koju potrošači plaćaju pri kupovini, a koja se vraća pri povratku ambalaže. Iz higijenskih razloga ovo se ne odnosi na mliječne proizvode i miješane mliječne napitke.

U načelu, založena roba može se vratiti u bilo koju trgovinu koja nudi odgovarajuće proizvode. Međutim, postoje izuzeci za male trgovine: one moraju prihvatiti samo boce i pića u normalnim maloprodajnim količinama ili samo proizvode koje stvarno prodaju. Drugim riječima: pekara koja prodaje samo plastične boce od 0,5 litara mora ih uzeti natrag. Osim toga, takođe bi trebale postojati povratne tačke na vrlo frekventnim mjestima kao što su željezničke stanice.

Uvođenju pologa prethodile su godine rasprava. Nedavno se većina supermarketa i diskonta takođe izjasnila za odgovarajući sistem. Svake godine u Austriji nastane više od 900.000 tona plastičnog otpada. Od toga je oko 50.000 tona samo ambalaža za piće. To je gotovo 2,5 milijarde boca i limenki koje često završe u prirodi. Pritisci su bili i iz EU-a koja propisuje naplatu od 90 posto do 2029. godine.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala