NEWS

Inflacija u Austriji najniža od marta 2022.

Godišnja stopa inflacije u Austriji pala je u julu za jedan postotni bod na sedam odsto u odnosu na jun, što je najniže od prošlog marta. Glavni razlog za smanjenje su znatno jeftiniji energenti, prenosi austrijska agencija APA, objavio je danas austrijski statistički ured.

Cijene goriva i lož ulja u julu su bile znatno niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je donekle financijski rasteretilo domaćinstva, piše Državni zavod za statistiku.

Inflacija u Austriji tako nastavlja padati, ali je i dalje iznad prosjeka europodručja koji je u julu dosegao 5,3 posto na godišnjoj razini, pokazuju danas objavljeni podaci evropskog statističkog ureda Eurostat, nakon što je u junu iznosila 5,5 posto.

Harmonizovani indeks potrošačkih cijena, kojim se upoređuju cijene u EU, u Austriji je u julu na godišnjoj razini iznosio sedam odsto, što je 0,2 postotna boda niže nego prethodni mjesec.

Prema prognozi instituta za ekonomska istraživanja Wifo, inflacija u Austriji ove će godine iznositi 7,5 posto, a sljedeće bi se godine trebala zaustaviti na razini između 3,5 i četiri posto.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala