NEWS

Austrija smanjuje broj vojnika na granicama

Broj pomoćnih vojnika na gradišćanskoj granici smanjiće se, a plan je da se zauzvrat proširi tehnički nadzor.

Početkom 2023. godine u Gradišću je bilo raspoređeno oko 750 vojnika, a koliko će ih ostati još uvijek nije poznato, jer vojno zapovjedništvo Gradišća ni Ministarstvo obrane nisu potvrdili koliko će vojnika biti povučeno.

Ono što je poznato, jeste da će se manji broj vojnika nadoknaditi povećanom upotrebom tehničke opreme poput termovizijskih kamera, radara i dronova. Portparol Ministarstva Michael Bauer nije dao nikakve pojedinosti o tome, samo je zaključio da više tehnologije znači da se može rasporediti manje osoblja.

Bauer ističe da će se tom mjerom poboljšati i vojna obuka ročnika. Osim toga, nedavno je i pao broj hapšenja migranata i izbjeglica. Ali, u isto vrijeme vojni zapovjednik Gradišća, Gernot Gasser, upozorava da je kraj misije vojne ispomoći u Gradišću još uvijek daleko.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala