MAGAZA

Većina Nijemaca misli da se više ne isplati raditi

Većina Nijemaca smatra da se više ne isplati raditi s obzirom na sve veće državne podrške, pokazuje istraživanje javnog mnijenja koje je sproveo institut INSA.

Preko 50 posto ispitanika, tačnije 52% njih, ne smatra da se rad isplati, rezultati su ankete sprovedene za dnevnik.  Suprotno misli njih 40 posto, dok je osam posto ispitanika odbilo odgovoriti na pitanje.

Prema najnovijoj odluci njemačke vlade, od 1. januara 2024. godine povećava se naknada za nezaposlene za 61 euro, te će za samca iznositi 563 eura mjesečno. Tome treba pridodati i to da država za primaoca pomoći preuzima sve troškove stanovanja i zdravstveno osiguranje.

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu satnicu (trenutno 13,90 eura) zaradi oko 2000 eura bruto te da mu nakon odbitaka za porez, penziono i zdravstveno osiguranje te nakon što plati stanarinu s režijama ostane oko 600 eura, neznatno više od naknade za nezaposlene.

Najviše onih koji smatraju da se odlazak na posao više ne isplati su birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Christian Lindner je objasnio da povlastice ne bi smjele djelovati obeshrabrujuće na one koji žele raditi, jer je „najbolji način da se izađe iz siromaštva biti zaposlen“.

Predsjednik najveće opozicione stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je izjavio kako oni koji odlaze na posao na kraju mjeseca moraju imati više u džepu nego oni koji primaju državnu podršku.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim