MAGAZA

Kako prepoznati da li je jabuka svježa

Poznato je da jabuke mogu trajati duže nego neke druge vrste voća, ali svakako i one imaju rok trajanja. Nerijetko će vam jabuka na prvu djelovati svježa i lijepa, ali kada je zagrizete shvatićete da je iznutra već trula.

Nije uvijek lako prepoznati kada su jabuke svježe, zato vam donosimo savjete na šta trebate obratiti pažnju prilikom kupovine jabuka.

Domaće i svježe jabuke imaće zelenu i čvrstu peteljku pa ćete stare jabuke prepoznati i po tome što je peteljka suva i lako se otrgne.

Svježe jabuke će, osim čvrste i zelene peteljke, imati snažniji miris i biće čvršće na dodir, stoga obratite pažnju i na to. Takođe, kora svježih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.

Jabuke koje su ubrane prošle sezone možete prepoznati i po diskoloraciji na kori koja je najčešća na mjestima gdje je jabuka mekša, što znači da je tamo već započeo proces truljenja. Ako probate jabuku za koju niste sigurni je li svježa, biće pomalo bezukusna i imaće brašnastu teksturu, a kora će imati gorkast okus. Održite svježinu jabuka pravilnim čuvanjem.

Kako bi jabuke duže trajale nakon što ih kupite, najbolje bi bilo da ih držite na nekom hladnijem mjestu, poput ostave, gdje će ostati svježe i do mjesec dana. Ako ih čuvate u frižideru, možete dva mjeseca biti sigurni da će ostati svježe i jednako ukusne kao kada ste ih kupili.

Takođe, ako držite jabuke pored nekog drugog voća, imajte na umu da one otpuštaju etilenski plin koji može ubrzati propadanje voća koje je uz njih. Pravilno skladištenje ključno je da bi voće što duže bilo svježe.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim