MAGAZA

Mozartova ljubavna drama otkrivena u pismu spremnom za aukciju

Pismo koje prikazuje austrijskog kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta u “potpunoj panici” zbog svog ljubavnog života ide u julu na aukciju u aukcijskoj kući Christie’s u Londonu.

Pismo koje je kompozitor napisao u ljeto 1782. na dvije stranice svjedoči o tome kako Mozart pita bliskog prijatelja za savjet nakon “nesporazuma” sa svojom budućom punicom. “Ona će poslati policiju da vrati njegovu zaručnicu s očito strašnim posljedicama za njegovu reputaciju”, rekao je govoreći o sadržaju pisma Thomas Venning, voditelj odjela za knjige i rukopise Christieja.

“On je u potpunoj krizi i izlijeva svoje osjećaje na potpuno nefiltriran način”, dodaje Venning. Mozart je napisao mnogo pisama tokom svog života, ali po riječima aukcionara rijetko je bilo vidjeti neko od njih na aukciji i rijetko dobiti ovakav “stepen uvida u njegov karakter i osjećaje u prilično ključnom trenutku njegovog života”.

Pismo napisao s 26

Mozart je imao 26 godina kada je napisao pismo, ubrzo nakon što je stigao u Beč. Dok je njegova karijera bila u usponu nakon uspjeha njegove prve velike opere, njegov ljubavni život “postajao je malo komplikovan” u trenutku kada je Mozart bio spreman ostvariti svoj nadolazeći brak s Constanze.

“On dolazi iz vrlo stroge katoličke pozadine. Dakle, činjenica da već živi s Constanze, da već spavaju zajedno, pokazuje neku vrstu oslobođene prirode u načinu na koji se ponaša” u privatnom i profesionalnom životu. Venning to opisuje kao “osvježavajuće”.

“To vam govori nešto o Mozartu kao svojevrsnoj revolucionarnoj ličnosti. On je neko ko ne poštuje stara pravila”, rekao je. Mozart i Constanze vjenčali su se ubrzo nakon što je pismo napisano i bili su zajedno do njegove smrti 1791. u dobi od 35 godina. Pismo je dio iznimne rasprodaje Christie’s Classic Week u julu i očekuje se da će postići najveću cijenu za Mozartovo pismo do sada, s procijenjenom vrijednošću između 300.000 i 500.000 funti.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim