MAGAZA

Koji to vitamin poboljšava naše šanse da ne dobijemo sezonsku prehladu?

Povećanje unosa vitamina C i D, minerala poput cinka i gvožđa, postaje ključno za jačanje imunološkog sistema, ali takođe je važno naglasiti ulogu piridoksina, poznatijeg kao vitamin B6.

Za održavanje zdravog života, ključni su uravnotežena ishrana, kvalitetan san i redovna fizička aktivnost. Tokom hladnijeg perioda godine, posebno se trudimo dodatno ojačati imunitet kako bismo se zaštitili od sezonskih bolesti.

U isto vreme, povećani unos vitamina C i D, kao i minerala poput cinka i gvožđa, postaje ključan za postizanje ovog cilja jačanja imuniteta.

Za jačanje imuniteta važan je i piridoksin, poznatiji kao vitamin B6.

Vitamin B6 je opisivan kao fascinantan molekul koji ima ulogu u preko 150 biohemijskih reakcija, kako se navodi na stranicama Američke nacionalne medicinske biblioteke.

Vitamin B6 je esencijalan za očuvanje zdravlja i pravilno funkcionisanje ljudskog tela. Njegova uloga je ključna u reprodukciji ćelija, metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina i crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, igra važnu ulogu u normalnom funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema, kao i u opštem funkcionisanju imunološkog sistema.

Koja hrana sadrži vitamin B6?

Vitamin B6 se može naći u hrani, kako životinjskoj tako i biljnoj. Izvori vitamina B6 su živinsko meso, goveđa džigerica, tunjevina, losos, žumance, slanutak, krompir, zeleno lisnato povrće i banane.

Piridoksin, poznat i kao vitamin B6, član je B kompleksa. Ovaj kompleks obuhvata tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotensku kiselinu (vitamin B5), biotin (vitamin B7), folnu kiselinu (vitamin B9) i cijanokobalamin (vitamin B12).

Jedini vitamin B kompleksa koji se ne može naći u hrani biljnog porekla je vitamin B12. Upravo zbog toga se veganima savetuje da redovno uzimaju suplemente ovog vitamina u obliku kapsula ili sprejeva.

Svaki od osam članova B kompleksa ima svoju specifičnu strukturu, ali se međusobno nadopunjuju. Stoga je preporučljivo konzumirati ih kao uravnoteženu celinu putem ishrane i/ili dodataka ishrani.

Kako znate da imate nedostatak vitamina B6?

Osobe koje praktikuju uravnoteženu ishranu retko doživljavaju nedostatak vitamina B6. Međutim, nedostatak može se ipak javiti u određenim situacijama: kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, kod ljudi koji imaju oboljenja bubrega, kod osoba sa poremećajima imunološkog sistema ili kod onih koji konzumiraju prekomerne količine alkohola.

Nedostatak vitamina B6 se može prepoznati po sledećim simptomima: umor, slabost, anemija, grčevi, bol u stomaku i depresija.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, preporučljivo je da se posavetujete sa svojim lekarom i obavite krvne analize kako biste precizno utvrdili nedostatak u organizmu i dobili odgovarajuće smernice za rešavanje tog problema.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim