MAGAZA

Koje to namirnice treba stavljati u frižider, a mnogi to ne rade?

Postoje namirnice za koje možda ne biste pomislili da im je mesto u frižideru. Kako prenosi N1, ovih devet namirnica bi trebalo stavljati baš tamo.

Tortilje: Akademija za ishranu i dijetetiku snažno ohrabruje držanje tortilja u frižideru jer, kao što obično piše sitnim slovima, mogu da traju mnogo duže.

Pite
Pite, posebno pite od oraha i bundeve, mogu postati magneti za bakterije. One su sigurne za jelo oko sat vremena nakon što ih izvadite iz rerne. Posle toga bilo bi bolje da se stave u frižider ili čak zamrznu.

Voćne pite mogu da se čuvaju do dva dana van frižidera, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast tih bakterija.

Sirup
Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u pitanju skladištenje. Međutim, stručnjaci savetuju da će držanje sirupa u frižideru značajno produžiti njegov život. Čak se može čuvati tako i do godinu dana.

Agrumi
Držite voće poput pomorandže, limete i limuna na hladnom da biste produžili njihovu upotrebu na više od mesec dana.

Kukuruz
Kukuruz u klipu mnogo bolje preživljava na hladnoći jer počinje da gubi sadržaj šećera kada se ostavi na sobnoj temperaturi. Osim ako ne nameravate odmah da ga kuvate, kukuruz držite u frižideru jedan do dva dana“, upozoravaju stručnjaci Akademije, prenosi Večernji list.

Puter od kikirikija
Maslac od kikirikija u frižideru je lak potez za izbegavanje neprijatnih situacija, rekla je profesorka Univerziteta u Arizoni Margareta A. Kuper. Najbolje je čuvati ga u frižideru da bi se sprečilo odvajanje ulja i očuvala svežina.

Kečap
Proizvođač kečapa, Hajnc, nedavno je najavio da kečap uvek treba držati u frižideru. Akademija za ishranu i dijetetiku je primetila da će rashlađeni kečap trajati do šest meseci: „Dok će njegov visok sadržaj kiselina ubiti većinu bakterija, niske temperature pomažu u održavanju ukusa i svežine“.

Integralno pšenično brašno
Predmeti od celih žitarica, kao što je brašno, mogu postati veoma zahtevni za rukovanje, kažu stručnjaci. Što je okruženje za skladištenje hladnije i tamnije, to će brašno od celog zrna duže trajati.

Maslac
Iako Uprava za hranu i lekove izveštava da je ostavljanje putera i margarina na sobnoj temperaturi tehnički bezbedno, to gotovo garantuje da će užegnuti.

„Margarin može da promeni strukturu i da se odvoji ulje ili voda od čvrstih materija ako se ne drži u frižideru, iako će biti bezbedan za upotrebu“, navodi FDA.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim