MAGAZA

Kako pobediti jesenji umor?

Kako piše Novosti Magazin, postoje razni načini da se pobedi taj nezgodni jesenji umor. U tom periodu godine mnogi ljudi osećaju nedostatak energije i čestu pospanost. Pored jesenjeg umora postoje i drugi faktori koji mogu izazvati pospanost.

Kako tvrdi stručnjak za spavanje Liza Artis, razlog takvog stanja je naša biologija koja radi protiv nas. Zašto je to tako?

Tokom jeseni ranije pada mrak, što znači da melatonin (hormon sna) počinje ranije da se proizvodi i čini nas pospanim – ističe Liza. Takođe, ujutro je mračnije, to održava pomenuti hormon na visokom nivou zbog čega smo pospani tokom celog dana.

Prirodno svetlo čini da se osećamo budnijima i signalizira našem unutašnjem satu da je vreme da se probudimo i prestane da proizvodi melatonin. Ali ukoliko vam je ujutro teško da ustanete, onda stavite alarm dalje od sebe, koristite onaj sa jačim svetlom i odmah nakon buđenja se istuširajte hladnom vodom.

Loša higijena spavanja može biti jedan od razloga pospanosti. Kako tvrdi Liza, potrebno je praktikovati dobru higijenu spavanja što podrazumeva redovno spavanje i to na udobnom krevetu.

Konzumiranje raznih supstanci poput alkohola može veoma loše uticati na čoveka tako što nam izaziva osećaj umora. San koji dobijamo pod uticajem alkohola nije dovoljno dubok. To znači da nam se neće oporaviti um i telo tako da ćemo se opet probuditi umorni.

Ishrana: promene u ishrani mogu takođe uticati na kvalitet sna

Izvor: Novosti Magazin, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim