MAGAZA

Koje namirnice gotovo da nemaju rok trajanja

Konzervirana tunjevina i sušeno voće će dugo trajati u vašoj ostavi. Ipak, ako želite hranu koja će zaista trajati dugo, posegnite za jednim od ovih šampiona izdržljivosti.

Med

Osim što se med često naziva “božjim lijekom” i ima brojne zdravstvene prednosti, takođe ima neograničen rok trajanja. Može promijeniti boju ili se kristalizovati, ali i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizuje, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodu i miješajte ga dok se kristali ne rastope.

Bijela riža

Istraživači su otkrili da će bijela riža zadržati svoj sadržaj hranjivih tvari i okus 30 godina kada se čuva u posudama bez kisika na temperaturama ispod 4 stepena Celzijusa. Smeđa riža, međutim, ne traje ni približno toliko (šest mjeseci) zbog prirodnih ulja koja se nalaze u njegovom sloju mekinja.

Jabukovo sirće

Možete kupiti veću količinu sirćeta bez straha da će se pokvariti jer može da traje vječno. Osim što ga možete koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje. “Zbog svoje kisele prirode, sirće je samoodrživo i ne treba mu hlađenje”, piše The Vinegar Institute.

Kukuruzni skrob (gustin)

On definitivno zaslužuje mjesto na listi besmrtnih namirnica. Ako ga pravilno skladištite i čuvate na suvom i hladnom mjestu možete ga koristiti zaista dugo. Skrob može da se pokvari ukoliko dođe u dodir sa vazduhom. Tada se stvaraju kristali i grudve. To ukazuje da možda više nije dobar za upotrebu.

So

S obzirom da je natrijum hlorid mineral koji je uzet iz zemlje i postoji već nekoliko milijardi godina, njegova trajnost ne bi trebalo da čudi. Takođe se vijekovima koristi kao sredstvo za očuvanje druge hrane (ili tijela) jer uklanja vlagu. Ipak, so u vašem ormariću možda neće trajati vječno. Morton Salt ističe da dodavanje joda kuhinjskoj soli smanjuje rok trajanja, pa ako na vašoj posudi piše jodirana sol, očekujte da će trajati samo oko 5 godina.

Šećer

Slično kao i so, šećer može trajati vječno ako se čuva dalje od vlage i izvora toplote. Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedina stvar na koju treba da obratite pažnju, osim vlage jesu i insekti.

Soja sos

Vjeruje se da njegovo trajanje zavisi od vrste i od toga koje aditive koristi određena marka, ali kada se ne otvori, soja sos će trajati jako dugo. Čak i nakon što se otvori, slani začin može se čuvati godinama u vašem frižideru. Kad izvučete onu staru flašicu iz frižidera, ne morate je baciti, ona još uvijek vrijedi.

Žestoka pića

Likere popijte na vrijeme ili bacite, ali žestoka pića ne morate žuriti da popijete. Iako će se ukusi gotovo sigurno promijeniti zbog oksidacije, a količina pića u otvorenoj boci može neznatno da se smanji zbog isparavanja, vaše će alkoholno piće moći piti sve dok postoji neko da ih pije.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim