MAGAZA

Kako promena vremena može uticati na prehladu?

Ako ste do sada svake godine zanemarivali pripremu svog tela za hladnije dane i sezonske viruse koji se šire u zatvorenim prostorijama, nemojte to isto ponavljati i ove jeseni.

Opadanje temperatura iz letnjih na jesenje i zimske, svake godine iznova povećava broj respiratornih infekcija. Jedno od mogućih objašnjenja je činjenica da, usled hladnog vremena i sve kraćeg trajanja dana, provodimo sve manje vremena na svežem vazduhu. Počinjemo se zatvarati u toplim domovima i ređe provetravamo prostorije, dok je vazduh koji udišemo često suv.

S druge strane, niže temperature i povećana vlažnost vazduha stvaraju povoljne uslove za širenje virusa i bakterija. No, pored toga, sezonske i svaka iznenadna promena vremena značajno utiču i na naš imunološki sistem. Ovo su neki razlozi zbog kojih smo skloniji prehladama u zimskoj periodu, kako prenosi Blic Žena:

Niža količina vitamina D u organizmu

Zimi provodimo više vremena u zatvorenim prostorima, što znači da smo manje izloženi već ionako ograničenom broju sunčevih sati. Takođe, zbog niskih temperatura, veći deo naše kože je obično prekriven odećom, što dodatno otežava našem organizmu proizvodnju vitamina D.

Povećano lučenje melatonina

Melatonin, osim što reguliše san, igra i ključnu ulogu u očuvanju imunološkog sistema. Ovaj hormon se postepeno proizvodi u žlezdi unutar našeg mozga. Njegova sekrecija je pod uticajem dnevnog ciklusa svetla i tame, koji se menja tokom dana i sezona. Kratak period svetla tokom dana i niske temperature vazduha podstiču proizvodnju melatonina.

Niže temperature podstiču razmnožavanje rhinovirusa

Ključnu razliku između stabilnog i ugroženog imuno sistema čine naše životne navike. Idemo li na vreme da spavamo, hranimo li se raznoliko i jesmo li fizički aktivni samo su neka od važnih pitanja pomoću kojih možemo da procenimo da li brinemo za zdravlje i snagu našeg odbrambenog sistema.

Nažalost, često se setimo da trebamo posvetiti veću pažnju svom imunološkom sistemu tek kad smo već na korak do kreveta ili kad već obolimo. Iako je održavanje zdravih navika važno čak i u tim trenucima, još je ključnije da na vreme reagujemo i lečimo simptome. Tokom jeseni i zime, bolesti disajnih puteva, kao što su prehlada i grip, često donose začepljen nos, kašalj, bol u grlu, glavobolju, te privremene bolove u mišićima i zglobovima.

Izvor: Blic Žena, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim