MAGAZA

Kako pomeranje sata utiče na zdravlje?

Krajem meseca sleduje nam još jedno pomeranje vremena, u tri sata posle ponoći. Ono što nas zanima jeste koliko ova promena utiče na naše zdravlje? Kako tvrdi Danas.rs a prenosi N1, postoje neki faktori o kojima možda niste razmišljali.

Mnogi znaju da promena u noći između 28. i 29. oktobra nije pogodna za meteorologe i hronične bolesnike, ali to ne isključuje mogućnost da to osete i oni koji nemaju zdravstvenih tegoba.

Ne sme se ni zanemariti i uticaj na opšte raspoloženje, posebno u jesen, kad su dani sve kraći i hladniji.

Kako ističu neki psiholozi, svaka osoba ima svoj unutrašnji sat koji, kad se poremeti, iziskuje određeno vreme prilagođavanja. Naš organizam ne zna za spoljne uticaje instinktivno te mu je potrebno vremena da se prilagodi svom okruženju. Posebno se ističe da je meteoropatama potrebno najmanje dve nedelje da se prilagode i vrate u normalno stanje.

Kao što znamo, sunce je važan izvor vitamina D, stoga pomeranje sata i sve kraći dani posebno pogađaju zaposlene koji ne vide sunce danima.

Same promene godišnjih doba utiču na psihu, a jasno je da pomeranje sata donosi i određene posledice kao što su promena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolja.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim