MAGAZA

Kafa kao sredstvo za čišćenje?

Kako nam prenosi N1, pored već poznate koristi ovog blago abrazivnog materijala u kozmetičke svrhe, postoji barem šest stvari koje možete očistiti uz pomoć kafe.

Iako talog od kafe možda nema toliko koristi kao druge kuhinjske namirnice poput limuna ili sode bikarbone, kada je reč o čišćenju, postoji nekoliko zgodnih trikova koji talogu daju drugi život.

 • Ribanje i odmašćivanje posuda
  • Talog od kafe deluje na dva načina u uklanjanju naslaga, uključujući tvrdokorno ulje i masnoću, iz lonaca i tiganja. Struktura sloja kafe daje joj blago abrazivni kvalitet koji može da očisti zagorelu hranu s površine posuđa.

Talog od kafe spada u kategoriju “blagog abraziva” pa ga je, poput sode bikarbone, sigurno koristiti čak i na osetljivim neprijanjajućim površinama za kuvanje poput teflona.

Da biste koristili talog od kafe za pranje lonaca i tiganja, potrebno je napuniti posudu do trećine ili polovine toplom sapunastom vodom i dodajte jednu kašičicu kafe. Zatim neabrazivnim sunđerom nežno istrljajte posudu talogom od sapuna. Dobro isperite i osušite kao i obično.

 • Čišćenje šporeta
  • Svojstva taloga kafe za odmašćivanje i ribanje takođe olakšavaju čišćenje šporeta i rešetki za roštilj, eliminišući naslage masnoće i zalepljenu hranu.

Pomešajte jednu do dve kašike kafe s toplom vodom, bilo u sudoperi ili u velikoj plastičnoj vrećici, i upotrebite to kao sredstvo za kvašenje kao praktičnu metodu za čišćenje rešetki šporeta i rešetki za roštilj. Nakon 45 minuta vlaženja, obrišite naslage sunđerom ili isperite vodom.

 • Upijanje neprijatnog mirisa u frižideru
  • Bez obzira koliko često čistite vaš frižider, može često doći do zadržavanja raznih neprijatnih mirisa. Nakon čišćenja frižidera, stavite činiju ili šoljicu kafe unutra kako bi upila dugotrajne mirise. Ovo se dešava tako što azot u kafi reaguje sa ugljenikom, time uklanjajući neprijatan miris.
 • Uklanjanje mirisa sa ruku
  • Talog kafe može pomoći pri neutralisanju jake mirise hrane poput belog luka i luka na rukama. Jednostavno protrljajte malu kašičicu kafe među dlanovima kako biste uklonili neprijatne mirise.
 • Ogrebotine s drvenog nameštaja i podova
  • Kada se drveni nameštaj ili podovi izgrebu, talog kafe se može koristiti za obnavljanje završne obrade.

Napravite gustu pastu tako što ćete talog pomešati s malom količinom vode ili ulja za kuvanje i naneti je na ogrebotine. Nežno ga utrljajte u oštećena područja i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Zatim obrišite višak ostataka i osušite drvo poliranjem. Ovaj postupak ćete možda morati da ponovite više puta za željene rezultate.

 • Zbijte pepeo za lakše čišćenje kamina
  • Čišćenje kamina je neuredan, frustrirajući posao. Kako biste sprečili stvaranje oblaka od pepela i drugih sitnih čestica prilikom lopatanja, pre čišćenja pospite kafu na pepeo. Kafa će otežati pepeo, olakšavajući njegovo skupljanje i odlaganje.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim