MAGAZA

Da li možemo nositi odeću “za napolje” i unutra?

Neki ljudi su veoma oprezni u vezi sa čistoćom, čak insistiraju na razlikovanju odeće za unutra i napolje. Izbegavaju sedenje dok se ne presvuku.

Stručnjaci preporučuju često pranje odeće nošene u javnosti, ali ističu da to ne predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje ako se nastavi nošenje u zatvorenim prostorima.

Preporuka je pranje odeće otprilike jednom nedeljno, posebno stvari koje se nose u zimskim mesecima, gde se virusi i bakterije mogu nakupiti. Preporučuje se pranje u najtoplijoj vodi koju tkanina dozvoljava ili sušenje u mašini za sušenje veša. Ako nema dovoljno vremena, moguće je obrisati odeću dezinfekcionim maramicama.

Stručnjaci naglašavaju da je pranje ruku po dolasku kući efikasniji način prevencije bolesti od momentalne promene odeće. Ipak, pojedinci zadržavaju svoje navike u vezi sa razdvajanjem čiste i prljave odeće, dok stručnjaci sugerišu izbegavanje dodira sa prljavim površinama u javnosti, koristeći rukavice ili laktovima kada je moguće.

Izvor: 24sedam.rs, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim