MAGAZA

10 stvari koje je princ Harry otkrio o princezi Diani i svom djetinjstvu

Netflixova dokumentarna serija o britanskom princu Harryju i njegovoj supruzi Meghan Merkle za kratko vrijeme postala je jedna od najgledanijih serija na ovom servisu za streaming. U seriji Harry i Meghan podijelili su svoje viđenje njihovog kompleksnog životnog putovanja, od udvaranja do napuštanja kraljevskih dužnosti.

Princ Harry tokom serije otkrio je i neke pojedinosti o svoj djetinjstvu i svojoj majci, princezi Diani.

„Blokirao je“ sjećanja na princezu Dianu

Princ Harry je u dokumentarnoj seriji “Harry & Meghan” rekao da se ne sjeća puno svojih mladih godina sa svojom majkom, princezom Dianom, koja je umrla u Parizu 1997. u 36. godini.

“Nemam mnogo ranih sjećanja na svoju mamu. Bilo je gotovo kao da sam ih nekako blokirao iznutra. Ali uvijek ću se sjećati njenog smijeha”, rekao je tokom intervjua u seriji.

Njegovo djetinjstvo bilo je sretno.

“Sjećam se da je moje djetinjstvo bilo ispunjeno smijehom, srećom i avanturom”, rekao je Harry tokom intervjua u prvoj epizodi dokumentaraca.

Većinu sjećanja iz djetinjstva veže za paparazze.

“Većina mojih sjećanja vezana je za to što su me preplavili paparazzi”, rekao je. „Rijetko kad smo imali odmor, a da neko s kamerom nije iskočio iz grma.“

Isječci “Harry & Meghan” prikazuju kako Diana traži od paparazza da ostave njenu porodicu na miru na skijanju 1995. i kako paparazzi prate Williama i Harryja nakon njene smrti, uključujući i vrijeme dok su pohađali internat.

Uznemiravanje princeze Diane doseglo “nove nivoe” nakon što se rastala od Charlesa.

Harry se osvrnuo na pažnju s kojom se njegova majka suočavala od strane medija, prije i nakon njenog rastajanja od princa Charlesa. “Moja mama je bila uznemiravana tokom života s mojim tatom”, rekao je Harry. “Ali nakon što su se razdvojili, uznemiravanje je prešlo na novi nivo.”

Diana i Charles rastali su se 9. decembra 1992. godine, a u avgustu 1996. Charles i Diana službeno su podnijeli zahtjev za razvod nakon 15 godina braka.

Harry je tvrdio da se „malo radilo“ na tome da se njegova majka zaštiti od paparazza. “Onog trenutka kada se razvela, onog trenutka kada je napustila instituciju, od tada je bila sama”, nastavio je Harry. “Da, možda je bila jedna od najuticajnijih, najmoćnijih žena na svijetu, ali bila je potpuno izložena tome.”

Harry priznaje da je svjedočio “boli i patnji žena koje se udaju u kraljevsku porodicu“.

“Vidio sam stvari, iskusio sam stvari, naučio sam stvari – bol i patnju žena koje se udaju u ovu instituciju”, rekao je Harry.

Harry je takođe rekao da, iako su članovi kraljevske porodice saosjećali s nadzorom pod kojim je Meghan Markle bila u kraljevskoj porodici, nisu razumjeli zašto bi ona trebala biti zaštićena kada drugima poput Kate Middleton i same Diane nisu odobrene iste mjere.

Kada mu je majka preminula, sa samo 12 godina, on i William su imali “dvije uloge”.

“Prva uloga je bila ožalošćenih sinova koji su željeli plakati, tugovati i procesuirati tu tugu zbog gubitka mame”, rekao je Harry. “A druga je bila kraljevska uloga: ne pokazuj osjećaje, izađi, upoznaj ljude, rukuj se.”

Tokom tinejdžerskih godina bilo mu je previše intenzivne medijske prisutnosti.

Nakon što je Harry postao tema negativnih naslova tokom školskih dana na koledžu, rekao je da “nije svaka priča bila lažna, ali bilo je puno pretjerivanja i ponavljanja.”

Priče u kojima se tvrdilo da se 17-godišnji Harry drogirao, zabavljao i izlazio na spojeve ubrzo su Harryja dočarali kao “zločestog dečka” kraljevske porodice. “Znate, postoji razlika između toga da morate prihvatiti tu poziciju u ovoj porodici i da će postojati određeni interes, i toga da vas oblijeću paparazzi, da vas jure u automobilima kroz crvena svjetla”, rekao je.

Serija je istaknula incident iz 2004. godine kada se Harry potukao s fotografom nakon izlaska iz noćnog kluba u londonskom West Endu. Prema riječima fotografa, Harry je izašao iz svog automobila, “bacio se prema njemu dok je slikao”, i više puta je govorio: “Zašto to radiš? Zašto me jednostavno ne ostaviš na miru?”

Osjećao je pritisak da mora imati javno kraljevsko vjenčanje jer je on “Dianin sin”.

“Postojalo je očekivanje, zar ne?”, rekao je Harry. “Očekivalo se javno vjenčanje.”

Princ Charles i princeza Diana vjenčali su se 1981. godine na spektakularnoj ceremoniji koju su prozvali “vjenčanjem vijeka”. Otprilike 750 miliona ljudi iz 74 različite zemlje gledalo je kako se par vjenčao, uz 600.000 gledaoca koji su se okupili na ulicama Londona.

Otprilike 162 miliona gledaoca pratilo je kraljevsko vjenčanje Williama i Kate u aprilu 2011. godine. Harry i Meghan takođe su imali televizijski prenos ceremonije vjenčanja, u maju 2018., koju je pogledalo više od 29 miliona ljudi.

Objava Meghanine trudnoće s Lilibet na Valentinovo, kao što je Diana učinila s Harryjem 1984., bila je čista slučajnost.

Na Valentinovo 2021. Harry i Meghan objavili su da čekaju svoje drugo dijete. Međutim, par nije znao za vezu između njihove objave trudnoće i princeze Diane. “Princ Harry i Meghan Markle izabrali su Valentinovo kako bi objavili da očekuju svoje drugo dijete”, napisao je novinar Telegrapha Gareth Davies na Twitteru. “Na današnji dan, 1984. godine, princeza Diana od Walesa bila je na naslovnoj stranici Telegrapha s viješću o svom drugom djetetu.”

Los Angeles je mjesto gdje je njegova “mama možda željela živjeti”.

Harry je u šestoj i posljednjoj epizodi “Harry & Meghan” otkrio da je i princeza Diana možda imala planove preseliti se u Los Angeles.

Kad je govorio o svojim razlozima za preseljenje u LA, Harry je rekao: “Došao sam ovamo jer sam se promijenio. Promijenio sam se do te mjere da sam prerastao svoju okolinu. Stoga je ovo bilo najočiglednije mjesto za dolazak”, nastavio je. “To je jedno od mjesta gdje mislim da bi moja mama vjerovatno otišla živjeti.”

Foto: Wikipedia/Defensie

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim