MAGAZA NEWS POZITIVA

Perjanica domorodačkog američkog naroda vraća se u domovinu Blackfoot nakon jednog veka provedenog u muzeju u Velikoj Britaniji

Sveta perjanica domorodačkog američkog naroda bit će vraćena svojim izvornim vlasnicima. Bila je izložena u muzeju u Velikoj Britaniji više od jednog veka.

Izložena u Muzeju Royal Albert Memorial u Exeteru od 1920. godine, poreklo ove impresivne ceremonijalne perjanice vodi natrag do Blackfoot nacije u Alberti, Kanada.

Koji je značaj ovog predmeta?

Poznat kao “ptičji snop”, sadrži perje orla, perje plavog indigo trputca, perje crvenorepe jastreba, rogove bizona, bodlje ježa i zvona od mesinga.

Ovaj predmet identifikovan je kao “sveti ceremonijalni predmet” 2013. godine od strane starešina plemena Sikiska iz Blackfoot nacije. Prošle godine delegacija iz zajednice posetila je muzej u Devonu kako bi razgovarala o povratu ovog predmeta.

Članovi Gradskog veća Exetera odlučili su 8. novembra da vrate predmet. Perjanicu tradicionalno nosi sveta žena društva Svete Žene Bizona poznate kao Motokiks.

Perjanicu je prvobitno stekao Edgar Dewdney, guverner Severozapadnih teritorija i kanadski član parlamenta. On je radio kao kanadski ispitivač železnica i postao “Indian Commissioner” (komesar za Indijance) u zemlji 1892. godine. Izveštaji kažu da je misterija kako je tačno došao do ovog predmeta.

Načelnik Siksike, Ouray Crowfoot, istakao je svetu važnost ove perjanice i rekao je da će predmet biti korišćen od strane društva Svete Žene Bizona “kako je prvobitno zamišljeno”, a ne kao artefakt.

Grad veruje da je verovatno da će predstavnici Siksika nacije putovati u Veliku Britaniju kako bi preuzeli perjanicu.

Izvor: Good News Network, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status