MAGAZA

9 knjiga koje su pomogle Elonu Musku da postane uspješan

Elon Musk, poznati milijarder i direktor Tesle i SpaceX-a, kada ne šalje rakete u svemir koristi vrijeme za čitanje knjiga. Kako tvrdi, knjige su mu i pomogle da postane uspješan.

Ovo je 9 izdvojenih knjiga sa njegove liste:

Steve Jobs – Walter Isaacson

Baš kao i Musk, Steve Jobs je napravio vlastiti put u tehnološkoj industriji. Ova knjiga opisuje odvažan, pustolovni život inovativnog preduzetnika i ekscentričnog osnivača Applea. U knjizi su opisani Steveovi uspjesi kao i bitke koje je vodio na putu do uspjeha.

Human Compatible – Stuart Russell

Ova knjiga objašnjava zašto bi stvaranje umjetne inteligencije moglo biti posljednji čin čovječanstva, tema o kojoj je Musk bio vrlo glasan. Knjiga skreće pažnju na potencijalnu katastrofu prema kojoj društvo ide i govori o tome šta je potrebno uraditi da se ona izbjegne.

Zero to One – Peter Thiel i Blake Masters

Musk je o ovoj knjizi objavio tweet: “Peter Thiel izgradio je više revolucionarnih kompanija i (ova knjiga) pokazuje kako.” Zero to One knjiga istražuje kako kompanije mogu bolje predvidjeti budućnost i preduzeti mjere kako bi osigurale uspjeh.

Merchants of Doubt – Naomi Oreskes & Erik M. Conway

Knjiga Merchants of Doubtispituje neke od vodećih svjetskih naučnih rasprava o okolišu, pušenju i nuklearnom oružju. Opisuje se kako je nekolicina vrlo glasnih naučnika u velikoj mjeri pogrešno predstavila ova pitanja kroz glavne medije, često kako bi pomogla korporativnim i industrijskim interesima.

Life 3.0 – Max Tegmark

U ovom radu, profesor MIT-a Max Tegmark piše o održavanju umjetne inteligencije korisnom za ljudski život i osiguravanju da tehnološki napredak ostane usklađen s ciljevima čovječanstva za budućnost. To je jedna od rijetkih knjiga koje Musk preporučuje, a koja se bavi mogućnošću da se AI koristi kao dobra sila u svijetu, a ne zla.

The Big Picture – Sean M. Carroll

Ova knjiga je ambiciozan pogled na svijet kakav poznajemo i kako to znanje možemo koristiti u nauci. Knjiga ispituje porijeklo života, svijesti i samog svemira i čitaocima daje deduktivan način razmatranja najizazovnijih pitanja.

Lying – Sam Harris

Knjiga Lying objašnjava zašto je čin iznošenja laži tako opasan. A to znači sve laži, od sitnih laži koje ljudi govore na dnevnoj bazi do masovnih laži koje se ponekad izgovaraju na svjetskoj pozornici.

Superintelligence – Nick Bostrom Superintelli

Musk je više puta upozoravao na opasnosti nekontrolisane umjetne inteligencije. “Moramo biti vrlo oprezni s umjetnom inteligencijom”, tweetao je 2014., rekavši da je “potencijalno opasnija od nuklearnih bombi”. Kako bi saznao zašto su ti rizici toliko strašni, Musk kaže da vrijedi pročitati Superinteligence, knjigu koja istražuje šta bi se dogodilo da računalna inteligencija nadmaši ljudsku.

The Wealth – Nations by Adam Smith

Bogatstvo naroda duboko je uticajno djelo koje proučava ekonomiju i istražuje kako se nacije obogaćuju. Adam Smith zagovara da će, dopuštajući pojedincima da slobodno ostvare svoje interese na slobodnom tržištu, bez državne regulative, nacije napredovati.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim