PETICA

Pet rasa mačaka idealnih za porodice s decom

Mačka je odličan prvi kućni ljubimci za decu, pružajući posebnu vezu kada se povežu. Različite rase mačaka imaju različite osobitosti, pa je važno prilagoditi izbor mačke uzrastu dece, nivou aktivnosti i karakteristikama njihove ličnosti.

Neki od najboljih izbora za porodice s decom uključuju rase poput ragdol, majnkun i američka kratkodlaka.

Abisinska mačka

Abisinska mačka se ističe kao odličan izbor za porodice s decom. Ova rasa je favorizovana zbog svoje niske potrebe za održavanjem, agilnosti, snage, i sklonosti igri s decom. Abisinske mačke su poznate po svojoj privrženosti, inteligenciji, lojalnosti i orijentaciji ka ljudima. Preporučuju se porodicama koje imaju decu stariju od šest godina zbog svoje prikladnosti za interakciju s mlađom decom.

Američka kratkodlaka mačka

Američka kratkodlaka mačka ima dugu istoriju popularnosti, priznata od strane Udruženja ljubitelja mačaka od 1906. godine. Ova rasa karakteriše prijateljsko, strpljivo i energično ponašanje, što je čini odličnim izborom za porodice s decom. Američke kratkodlake mačke su razigrane, aktivne, ali i nezavisne, te ne zahtevaju stalnu pažnju porodice. Svojim nežnim ponašanjem postaju izuzetno dobri saputnici za porodice sa decom, pružajući zadovoljstvo gledanja kroz prozor ili povremeno igrajući se samostalno.

Birmanska mačka

Pahuljasta mačka se ističe kao divna porodična mačka zbog svoje sposobnosti da se dobro slaže s ljudima svih uzrasta, uključujući i razigranu decu. Ova rasa je prepoznatljiva po svom mekom krznu koje je idealno za mazanje, uz blag temperament i društvenu prirodu. Pahuljaste cicamace su laki za rukovanje, veoma razigrane i poseduju nežan temperament, čineći ih savršenim saputnicima za decu. Iako su manje aktivne u poređenju s drugim rasama, uživaju u igri s drugim kućnim ljubimcima i prilagođavaju se različitim vrstama domova. Nisu zahtevne, ali vole pažnju i mazanje od strane svih članova porodice, bez obzira na veličinu.

Burmanska mačka

Burmanske mačke, zajedno sa svojim bliskim rođacima, birmanskim mačkama, predstavljaju odličan izbor za domove s decom. Ova društvena rasa izrazito voli ljude i pažnju, čineći je idealnom za porodice sa decom. Burmanske mačke su poznate po svojoj druželjubivosti, razigranosti, često igrajući se na način sličan psima. Karakteriše ih strpljenje i entuzijazam za igru s decom, te ne vole biti sami u dužem vremenskom periodu. Njihovo živahno i nestašno ponašanje ostaje prisutno i u odrasloj dobi, što znači da će burmanske mačke dugi niz godina biti odlični saputnici za decu.

Himalajska mačka

Himalajska mačka je pahuljasta kuglica s dugom dlakom koja je izuzetno ljubazna. Zahteva redovnu nedeljnu negu kako bi održala sjajno krzno, što može biti korisno u podizanju odgovornosti dece. Iako su izuzetno ljubazne, ova rasa je općenito bolja za porodice sa starijom, manje aktivnom decom zbog svojeg niskog nivoa energije i opšte poslušne prirode. Važno je da deca odrasla s ovom mačkom održavaju dnevnu interakciju kako bi se izbegla neaktivnost koja može dovesti do problema sa težinom. Himalajska mačka će se radovati igri s decom, ali je najprikladnija za mirnije domove i decu koja će biti nežna, izbegavajući buku i ciku, što ne vole.

Izvor: 24sedam.rs Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

PETICA

Pet stvari koje sputavaju vaš uspeh

Iako uspeh za svakog od nas podrazumeva različite stvari, svi težimo tome da budemo uspešni, piše In Journal. Pa ipak,
PETICA

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci

Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi.