NEWS

Šta misle građani Austrije o suživotu sa migrantima?

Monitor integracije koji se već osmu godinu zaredom objavljuje u Beču, otkrio je prilično zanimljivu društvenu sliku austrijske prestonice.

U Beču žive ljudi sa korenima iz ukupno 180 država, a migrantsku pozadinu, dakle oba roditelja rođena u inostranstvu u Beču ima oko 50 posto građana.

Najbrojnije migrantske grupe vode poreklo iz Srbije, Turske i Nemačke. Međutim, interesantno je da svaki treći stanovnik Beča nema biračko pravo (jer je uslovljeno državljanstvom), iako u Beču 54 posto građana koji nemaju pravo da glasaju živi u Austriji duže od deset godina.

Kada je u pitanju suživot sa migrantima, 66 posto stanovnika Beča misli da je suživot sa komšijama drugih korena prilično dobar ili dobar. Na pitanje o suživotu na celoj teritoriji grada, takav stav zauzima tek 48 posto anketiranih.

Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala