MAGAZA

Koji je to trik za oslobađanje od briga?

Da li i vas ponekad obuzme strah pred početak nekog novog posla ili projekta?

Kako nam prenosi Novosti Magazin, postoji trik za rešavanje tih briga.

Možda ste mislili da ste tada zarobljeni u struji snažnih emocija tokom velikih promena ili novih početaka, ali postoji opcija. Dejl Karnegi, stručnjak za samopomoć, razvio je strategiju nazvanu “Čarobna formula za oslobađanje od briga”. To je smiren proces koji pomaže u prevazilaženju briga i postizanju mira. Kroz dobro planiranje, možemo naučiti kako da kontrolišemo talase emocija i nastavimo napred uravnoteženo i smireno. U sledećem koraku, istražićemo tehnike za suočavanje s anksioznošću.

Prvi Korak

Prvi korak Karnegijeve “Čarobne formule” podrazumeva opušteniji pristup sagledavanju problema nego što ste dosad navikli. Neustrašivo se suočite s problemom iskreno i bez zadrške. Prvi korak je zapisivanje svih svojih briga i strahova, čak i onih koji su izuzetno lični. Neka ništa ne ostane nezabeleženo. Nakon toga, navedite sve strahove koji vam ometaju razmišljanje. Cilj nije samo da oslobodite um od briga, već i da zapišete najgori mogući ishod. Za svaku brigu, postavite sebi pitanje: “Šta je najgore što se može desiti?” Na primer:

“Brinem se da bih mogla biti otpuštena s trenutnog posla ako sledim svoju strast jer možda neće podržati moje aktivnosti van radnog vremena.”

Drugi Korak

Drugi korak u Karnegijevoj “Čarobnoj formuli” je prihvatanje najgoreg mogućeg ishoda koji ste zapisali. Potrebno je da prihvatite da se to može dogoditi. Prihvatanjem najgorih scenarija omogućavate sebi da se opustite. Kada se ne borimo protiv strahova, lakše se fokusiramo na rešavanje problema i brže napredujemo ka ostvarenju naše važne misije.

U vašem slučaju, najgori mogući ishod je gubitak posla. Dalje razmišljanje može biti: “Brinem da ću izgubiti posao. Ako se to desi, znam da postoje slobodna radna mesta u drugim kompanijama. Mogu iskoristiti svoj LinkedIn profil za povezivanje s ljudima u sličnom području. Ako to ne uspe, mogu kontaktirati bivše kolege s fakulteta koji bi možda imali informacije o poslovnim prilikama koje bi mi odgovarale. Bez obzira na ishod, mogu aktivno početi potragu za novim poslom… možda čak i za onim koji više odgovara mojim željama.”

Treći korak

U trećem koraku Karnegijeve “Čarobne formule”, fokus je na smanjenju problema koji ste prethodno identifikovali. Iako ste već pretpostavili najgori mogući ishod, ovaj korak ima moć da “umanji problem”, kako kaže Karnegi. Ovo nam pomaže da se usmerimo ka budućnosti umesto da se stalno pitamo “šta ako…”. Ovde je važno razmotriti: Kako mogu umanjiti posledice?

Nastavljajući sa primerom gubitka posla, ako se to dogodi, mogu se suočiti s izazovom plaćanja računa. Ipak, osećao bih manji stres znajući da imam dovoljno ušteđevine da pokrijem troškove naredna tri meseca. U ovom koraku, možete planirati kako da obezbedite određenu finansijsku sigurnost u slučaju gubitka posla. Na primer, razmotrite odvajanje određenog iznosa novca svakog meseca kao rezervu.

Posvetite dovoljno vremena razmatranju kako možete unaprediti svaku situaciju koju ste identifikovali kao najgori mogući ishod. Zapišite strategije za umanjivanje posledica i poboljšanje situacija.

Izvor: Novosti Magazin, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim