NEWS

Nehammer: Neutralne države EU protive se davanju bezbjednosnih garancija Ukrajini

Zemlje EU sa neutralnim stavom protive se davanju potpunih bezbednosnih garancija Ukrajini, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer.

“Za nas kao neutralne države jasno je da ne možemo dati takve bezbednosne garancije. Austrija, Irska, Malta i Kipar su jasno stavile do znanja da imaju primjedbe”, rekao je Nehammer uoči sastanka sa ostalim liderima EU u Briselu.

Ulogu neutralnih država treba eksplicitno uzeti u obzir, istakao je on. “O tome ćemo svakako razgovarati i naći ćemo formulacije koje će biti prihvatljive i za nas”, dodao je Nehammer.

U Briselu se održava dvodnevni samit lidera EU, na kojem su glavne teme nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini, situacija u Rusiji, evropska politika migracija i azila i odnosi sa Kinom i Južnom Amerikom.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala