NEWS

Evropa najmirniji region na svijetu

Na Globalnom indeksu mira koji je opao devetu godinu zaredom, 84 zemlje su zabilježile poboljšanje, dok je u 79 zabilježeno pogoršanje mira.

„Ruska invazija na Ukrajinu i njene posljedice su bile glavni pokretači pogoršanja mira na globalnom nivou”, navodi se u danas objavljenom izvještaju sidnejskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Na vrhu liste se nalaze Island, Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija, dok su na začelju Avganistan, Jemen i Sirija. Ukrajina je na 157, a Rusija na 158. mjestu. “Evropa ostaje najmirniji region na svijetu i u njoj se nalazi sedam od 10 najmirnijih zemalja. Međutim, mir u Evropi se pogoršao tokom prošle godine”, piše se u izveštaju IEP-a.

Kada je riječ o bivšim jugoslovenskim državama, Srbija se našla na 65. mjestu, Slovenija je na osmom mjestu, Hrvatska na 14, Sjeverna Makedonija na 38, Crna Gora na 45, a Bosna i Hercegovina na 61. mjestu.

Dodaje se da je globalna ekonomska šteta od nasilja prošle godine porasla za 17 posto, na 17,5 biliona dolara, što je oko 13 posto ukupnog svjetskog BDP-a.

Prošla 2022. bila je najgora od početka 21. vijeka po broju žrtava ratova u svijetu – 238.000 mrtvih. To je skoro duplo više u odnosu na prethodnu 2021. godinu, navodi se, pored ostalog, u izveštaju IEP.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala