NEWS

Mijenja li se stav Srbije prema Rusiji? Ministar privrede predložio sankcije

Ministar privrede Srbije Rade Basta iznio je u javnost prijedlog da Srbija uvede sankcije Rusiji, što je dosad prvo otvoreno zagovaranje sankcija jednog funkcionera vlasti od početka rata u Ukrajini i odudara od službenog stava Beograda.

Ministar je u saopštenju ocijenio da Srbija “već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji” i da “to postaje neizdrživo”, a njegova je objava potaknula ograde Jedinstvene Srbije, s čije koalicijske liste je ušao u vladu Ane Brnabić, i zahtjeve koalicijskih partnera da podnese ostavku.

Šta predlaže Basta?

Basta je u saopštenju istaknuo kako kao ministar privrede gleda pod kolikim je pritiskom EU i međunarodne zajednice predsjednik Srbije dok se na to šuti.

“To ne mogu prihvatiti”, poručio je Basta navodeći da je “zato za uvođenje sankcija Rusiji” i da stoji “uz predsjednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa” i ima u Vučića “apsolutno povjerenje”.

“Zato od vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, naveo je Basta.

Podsjetivši da se Srbija i sama kroz istoriju suočavala sa sankcijama, a narod je “trpio teške ekonomske posljedice”, ocijenio je da odluku o sankcijama Beograd nije donio nadajući se “da će se sukobi okončati i prevladati razum, a da će dvije strane konačno sjesti za pregovarački sto”.

No “suočeni smo s jednom novom realnošću”, ocijenio je naglasivši da se zbog “globalnih previranja Srbija suočila sa strahovitim pritiscima”.

Kako je reagovala Bastina stranka?

Od aktuelnog javnog izjašnjavanja ministra Baste ogradili su se svi – i njegova matična stranka Jedinstvena Srbija, kao i koalicioni partner SPS. Na Bastinu sugestiju prva je reagovala Jedinstvena Srbija (JS), koja je u koalicionoj Vučićevoj vladi, istaknuvši da je to njegov “lični stav”, a ne JS, čiji je član, i da je JS “protiv uvođenja sankcija bilo kome” te da je rješenje rata u Ukrajini “za pregovaračkim stolom”.

Pokret socijalista (PS) Aleksandra Vulina, takođe član vladajuće koalicije, zatražio je da Basta podnese ostavku jer traži da se Srbija pridruži “nelegalnim sankcijama Ruskoj Federaciji”.

Kakav je Vučićev stav?

Srpski predsjednik Vučić odbija se pridružiti sankcijama EU i međunarodne zajednice protiv Rusije, ali je početkom februara zastupnicima tokom rasprave o Kosovu rekao kako će “vjerojatno morati uvesti sankcije” Kremlju dodajući kako on time “nije oduševljen”, ali da Beograd “već plaća cijenu” što to i ranije nije učinio.

Kremlj je na to reagovao ocjenom kako “razumije da je vodstvo Srbije pod pritiskom Zapada bez presedana” i da “cijeni stav predsjednika Aleksandra Vučića nadajući se daljnjem unapređenju odnosa dviju država”.

Šta kažu Rusi?

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova reagovala je na Telegramu na Bastine izjave.

“Srpski ministar Rade Basta ima neko čudno razmišljanje kada govori da Srbija treba uvesti sankcije Rusiji”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Zaharova je dodala da je Rusija, za razliku od SAD-a, oduvijek poštovala Srbiju i njen narod.

“Očigledno je da uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD-a na Srbiju neće nestati, već će se samo pojačati”, napisala je Zaharova.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala