MAGAZA POZITIVA

Najbolje selo koje ove godine vrijedi posjetiti nalazi se u Austriji

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija i ove godine dodijelila je titutlu “najbolja sela u svijetu koja treba posjetiti”. Svake godine, ova organizacija dodjeljuje sredstva za razvoj, a na to utiču infrastruktura i razvoj, ali i očuvanje kulturne baštine i prirodnog okruženja.

Ove godine na prvom mjestu je austrijsko selo Zell am See.

Zell am See je mjesto u austrijskim Alpima sa oko 10.000 stanovnika. Smješteno je u okrugu Salzburg, okruženo prelijepim planinama, a poznato po skijanju zimi i pješačenju i biciklizmu tokom ljeta. Prelijepo jezero u selu nudi razne aktivnosti kao što su plivanje, vožnja čamcem, veslanje na dasci, pecanje ili samo rashlađivanje u vrelim ljetnim danima.

Nacionalni park Hohe Tauern je jedan od najspektakularnijih planinskih pejzaža na planeti Zemlji. To je dom mnogih biljaka i divljih životinja jedinstvenih za ovaj ekosistem.

Ovo selo je tokom tri godine sprovelo 11 mjera za podršku održivosti u regionu. Rezultat je smanjenje ugljen-dioksida i smanjenje nivoa saobraćaja. Samo dva regiona u Austriji imaju taj specifičan sertifikat, a Zell am See je jedno od njih. Tamo se fokusiraju na smanjenje otpada, više solarnih panela i proizvodnju hrane koja se može kupiti samo od lokalnih prodavaca. Ove akcije podržavaju lokalna preduzeća, kao i zajednica.

Takođe, iskustvo pokazuje da ovo mjesto nije ništa skuplje od drugih u okolini, pa je, recimo, pivo tri evra, a ručak od osam do 12 evra.

U svakom slučaju, ako već nisten, sada imate i preporuku od Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija da posjetite ovo mjesto.

Foto: Bestzeller / Wikipedia / Public Domain

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim