NEWS

Inflacija konačno posustaje

Stopa inflacije u septembru se zaustavila na šest posto, za razliku od avgusta kada je iznosila 7,4 posto, objavila je Statistik Austria.

To je inače najniža inflacija u poslednjih 19 meseci, a glavni razlog za smanjenje su znatno jeftiniji energenti koji su bili glavni krivac enormnog nivoa inflacije proteklih meseci.

Rastu cena pridodale su 11,4 posto skuplje usluge u restoranima i hotelima te 8,4 posto skuplja hrana i bezalkoholna pića. Međutim, sada je naglo usporen i rast cena stanovanja i komunalnih usluga, gde je septembarska inflacija iznosila 4,6 posto, dok se u avgustu popela na čak 10,1 posto.

Inflacija u Austriji i dalje je iznad proseka eurozone, gde je u septembru, prema danas objavljenim podacima evropskog statističkog ureda Eurostat, na godišnjoj razini dosegnula 4,3 posto, nakon što je u avgustu iznosila 5,2 posto.

Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala