NEWS

Da li je Beč “grad snova” za migrante?

Austrijska prestonica je odavno krajnji cilj mnogim migrantima koje je životni put odveo iz vlastite domovine. Većina ih u Beč dolazi iz EU, ali ogroman broj se doselio u Beč iz zemalja van Unije.

Početkom 2023. godine oko 39 posto stanovnika Beča je bilo rođeno u inostranstvu. Iako im Beč pruža ogromnu šansu za lepši život, to ima i svoju cenu. Pa tako Bečlije imigranti žive u nesigurnijim, skupljim i skučenijim uslovima.

Bečki imigranti imaju i manje stambenih kvadrata i plaćaju više cene za najamnine. Ujedno, često su meta i rasne diskriminacije, koja je s 42 posto za šest godina narasla čak na 64 posto.

Takođe, mnogi rade na poslovima ispod njihovih kvalifikacija, a 27 posto migranata sa srednjom ili višom školskom spremom radi tek na pomoćnim poslovima.

Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala